Tvarohové dezerty s ovocem jsou velmi oblíbené. Kdo by neměl rád kombinaci lehké nakyslosti s nepřehnanou, voňavou sladkostí například malin.
Buchty, koláčky všech velikostí, hříšně dobré dezerty pečené na plechu nebo v dortové formě… Už od babiček je známe z těsta kynutého i „bleskového“ s kypřicím práškem. Jste připraveni na extra jemný tvarohový koláč s drobným ovocem? Fantazii se meze nekladou, chutnou náplní bude tvaroh smíchaný s vejci, cukrem, vanilkou i dalšími přísadami, jako jsou rozinky (i namočené v rumu), čerstvé či kandované ovoce.
Lahodný a jemný tvarohový moučník
Tvarohový koláč je chutný a jemný, může být skvělou volbou pro posezení při kávě, bude také důstojným občerstvením pro oslavy. Připravuje se z dostupných surovin, vyznačuje se příjemnou texturou a sladce navinulou chutí i vůní. Receptů na různé tvarohové koláče je přehršel. Mohou být pečeny jako jeden kus na plechu, v kulaté formě, tvarované jako malá kolečka, s lineckým, listovým nebo kynutým těstem, stejně jako s různými náplněmi.
Ingredience na těsto:
- Hladká mouka – 250 g;
- Máslo – 100 g;
- Cukr – 50 g;
- Vejce – 1 ks;
- Sůl – špetka;
- Prášek do pečiva – 1 lžička.
Tato lahodná slaná roláda je mojí záchranou, když chci rodině dopřát luxusní pokrm, ale čekám na výplatu
Ingredience na náplň:
- Tvaroh – 500 g;
- Vejce – 2 ks;
- Cukr krystal – 150 g;
- Škrob – 20 g;
- Zakysaná smetana – 100 g;
- Vanilkový cukr – 1 lžička;
- Drobné ovoce – 200 g.
Příprava tvarohového koláče:
- Vejce rozklepněte do misky, smíchejte s cukrem a solí.
- Přidejte vlahé rozehřáté máslo a řádně promíchejte.
- K máslu a vejci přisypte mouku smíchanou s kypřicím práškem.
- Vypracujte pružné a měkké těsto.
- Těsto vložte do koláčové formy, rozetřete po dně a po stranách.
- Uložte do lednice odpočinout.
- Na náplň smíchejte vejce s vanilkovým a krystalovým cukrem.
- Vyšlehejte do hladka.
- Tip: Pokud je tvaroh zrnitý, doporučujeme jej protřít přes síto.
- Přidejte tvaroh, zakysanou smetanu a škrob, vše společně promíchejte.
- Tvarohovou směs natřete do formy na těsto, vršek posypte lesním ovocem.
- Koláč pečte 40-45 minut při 180 stupních.
- Při pečení je důležité neotevírat troubu.
- Po upečení a vychladnutí se doporučuje dát koláč na několik hodin do chladničky.
Napište komentář