Pokud máte rádi dorty a chcete si troufnout na trochu náročnější recept, rozhodně je tento pro vás. Jakmile se zakousnete do hotového výrobku, nebudete moci přestat.
Máte chuť na nějaký pořádný dort a již vás omrzelo si jej kupovat z cukrárny či jiných obchodů? Tento recept je sice trochu těžší, ale to ocení hlavně lidé, které baví pečení a mají to jako dlouholetý koníček. Ale pokud jste začátečníkem, rozhodně to ničemu neuškodí. Aspoň si můžete vyzkoušet nějakou tu výzvu a na pomoc si klidně přiberte šikovnější kamarádku.
Ingredience a postup přípravy těsta
Na těsto budete potřebovat:
- Sto dvacet pět gramů cukru
- Padesát gramů mouky
- Sto padesát gramů mletých vlašských ořechů
- Pět bílků
- Jednu špetku soli
- Mixér
- Středně velkou mísu
- Stěrku
- Plech
- Pečící papír
Na krém budete potřebovat:
- Dvě stě gramů másla
- Sedm set padesát mililitrů plnotučného mléka
- Sto třicet pět gramů cukru
- Čtyřicet mililitrů citronové šťávy
- Šedesát gramů škrobu
- Jednu čajovou lžičku citronové kůry
- Pět žloutků
- Misku
- Hrnec
- Potravinářskou fólii
- Mixér
Na šlehačku budete potřebovat:
- Dvě stě mililitrů smetany ke šlehání
- Dvacet pět gramů moučkového cukru
- Metličku
- Mixér
Na doplnění budete potřebovat:
- Tři sta gramů mražených třešní
- Třicet gramů cukru
- Hrnec
- Cedník
Nejprve si vezměte všechna vejce a postupně oddělte bílky od žloutků. Žloutky odložte stranou na pozdější použití a bílky začněte šlehat mixérem, dokud nebudou nadýchané. Poté během šlehání postupně přidávejte cukr a pokračujte, dokud se vám nezačnou tvořit špičky. Bokem smíchejte vlašské ořechy s moukou a do bílků přidejte, s pomocí stěrky míchejte směrem odspoda nahoru.
Po prvním kousnutí budete dezert milovat
Vezměte si plech na pečení a vyložte jej pečícím papírem. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a na plech poté nalijte těsto. Rovnoměrně jej rozetřete, aby byla všude stejně tlustá vrstva. Nechejte péct okolo 20 minut a poté vytáhněte a počkejte, než těsto vychladne. Mezitím se můžete vrhnout na přípravu krému. Do samostatné mísy vložte žloutky padesát gramů cukru, důkladně promíchejte. Vezměte si studený hrnec a nalijte do něj mléko, přidejte citronovou kůru, škrob a cukr.
Po promíchání nechejte na ohni mírně prohřát, nesmíte ovšem dojít do bodu varu. Přidejte žloutky, promíchejte a teprve potom můžete nechat provařit, dokud vám směs nezhoustne. Plamen ovšem při tom mějte na minimum. Přidejte citronovou šťávu, sundejte z ohně a zakryjte potravinářskou fólií, dokud směs nevychladne. Do dalšího hrnce vložte třešně a zahřejte, přidejte cukr a vařte. Po pár minutách sceďte a nechejte stranou.
Vezměte si změklé máslo, s mixérem jej vyšlehejte, přidejte citronový krém a opatrně promíchejte. V samostatné míse smíchejte smetanu s moučkovým cukrem za pomoci mixéru. Upečené těsto rozkrojte na dvě části. První část namažte krémem, poklaďte polovinou třešní, zakryjte druhou částí těsta, postup opakujte a na vrch ozdobte šlehačkou a posypejte vlašskými ořechy, které předtím nasekáte nadrobno. Dobrou chuť!