Bábovka z červené řepy, zalitá čokoládou 

Červená řepa není moc oblíbeným druhem zeleniny a to hlavně proto, že její chuť je specifická a její zbarvení výrazné. Málokdo si ale dovede představit její využití na lahodný dezert. 

Je rozšířeným faktem, že pokud se zamažeme od červené řepy, můžeme se s oblíbeným kouskem oblečení rozloučit. Její barva je totiž velmi agresivní a prací prášek si s ní málokdy poradí. I přesto je ale řepa plná důležitých vitamínů a neměli bychom ji z našeho jídelníčku vynechávat. Připravit si z ní můžeme například lahodnou bábovku, kterou díky lahodné čokoládové polevě nebudou mít problém s chutí ochutnat ani naše děti. 

Oblíbená delikatesa ke kávě

Bábovka je velmi oblíbeným dezertem a připravit ji zvládne každá žena. Její příprava není totiž nijak náročná a jediná speciální věc, kterou potřebuje, je forma. Jen díky ní zajistíme, že bábovka bude mít ten správný tvar.

Napadlo vás ale někdy, že stačí změnit nebo přidat do receptu pár ingrediencí a bábovka bude hned zdravější, chutnější, ale také neobvyklá díky svému zbarvení. Zaujmete tím nejen svoji návštěvu, ale na dětském dni můžete být hvězdou a potěšit tak děti sousedů a hlavně ty vaše. 

Příprava se moc neliší od obyčejné bábovky, jen místo obvyklých ingrediencí použijeme jednu neobvyklou a tou je červená řepa. Na jednu bábovku budeme potřebovat 1 kg červené řepy, 3 vejce, cukr, mouku, olej a mléko. Na měřitelné suroviny si připravíme odměrku, ideálním pomocníkem nám může být obyčejný hrnek na kávu. Do větší mísy si odměříme 2 hrnky mouky, 1 hrnek oleje, 1,5 hrnku cukru a 2,5 hrnku másla. Na sporák si mezitím umístíme červenou řepu, kterou jsme si umyli a očistili.

Díky řepě bude bábovka vlhká a vzdušná

Jakmile je naše červená řepa hotová, nakrájíme ji na tenké plátky a umístíme do ledničky. Mezitím si z výše uvedených surovin připravíme hladké těsto. Jakmile je červená řepa studená, pomocí ponorného mixéru ji rozmixujeme na hladké pyré a postupně smícháme s připraveným těstem.

Do těsta postupně přidáme i vejce, pytlík vanilkového cukru a prášku na pečení. Těsto dáme na chvilku stranou a připravíme si formu na bábovku. Tu vymažeme máslem a vysypeme malým množstvím mouky po celém jejím obvodu. 

Těsto následně do formy nalijeme a umístíme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme po dobu 45 minut. Ke konci pečení můžeme pomocí špejle zkontrolovat, jestli je těsto již hotové. To zjistíme jednoduchým zapíchnutím špejle doprostřed bábovky.

Pokud se na ní nepřilepí těsto, můžeme bábovku v klidu vyndat z trouby. Pokud ale špejle bude zašpiněná, necháme bábovku ještě chvíli v teplé troubě. Zároveň si podle návodu připravíme čokoládovou polevu, kterou následně celou bábovku polijeme. 

Zdroj: Sovkusom

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]