Telecí guláš je lahůdka, kterou ocení i nároční strávníci. Krásně měkké maso a silná chuť šťávy jsou doplněny vláčným domácím knedlíkem.
Jedná se o telecí guláš připravený jen z pár jednoduchých surovin, který hravě zvládne připravit i začínající kuchař. Základem je samozřejmě kvalitní maso, které se bude po uvaření doslova rozpadat, a vydatná šťáva plná chuti. Jako přílohu můžete zvolit bramborovou kaši či výborné domácí knedlíky.
Suroviny na telecí guláš s mrkví
• Rostlinný olej
• 1 kg telecího masa
• Cibule
• Mrkve
• 2-3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
• 1/2 lžičky krystalový cukr
• 1 lžička soli
• Mletý černý pepř
• Horká voda
• 3 polévkové lžíce pšeničné mouky
Umývání kuřete před zpracováním? Lidé by se měli raději podívat, co se v tu chvíli skutečně děje
Postup přípravy guláše
- Do pánve nalijte olej.
- Maso nakrájejte na kostičky a dejte na rozehřátou pánev.
- Opečte dozlatova.
- Cibuli nakrájejte nadrobno.
- Přidejte do pánve a promíchejte.
- Oloupanou mrkev nastrouhejte najemno.
- Než cibule zesklovatí, přidejte mrkev.
- Promíchejte a nechte smažit.
- Přidejte protlak.
- Osolte, oslaďte, opepřete.
- Zalijte vroucí vodou. Dobře promíchejte.
- Zakryté vařte hodinu.
- Přidejte mouku promíchanou s vodou, přikryjte a vařte 15 minut.
Tip na přílohu: Smetanová bramborová kaše
Suroviny
- 1 kg brambor
- 150 ml mléka
- 50 g másla
- soli (podle chuti)
- Mletý černý pepř (volitelně)
- Muškátový oříšek (volitelné)
Postup
- Brambory nakrájejte na kostičky. Vařte v osolené vodě asi 15-20 minut.
- Brambory jsou hotové, když je můžete snadno propíchnout vidličkou. Zatímco se brambory vaří, zahřejte v hrnci na mírném ohni mléko a máslo.
- Uvařené brambory sceďte a nechte okapat.
- Vraťte je do hrnce a rozšťouchejte.
- Do brambor pomalu nalijte teplé mléko s máslem a zašlehejte. Tím dosáhnete požadované konzistence kaše.
- Osolte a opepřete. Můžete přidat i špetku muškátového oříšku.
Tip na přílohu: Domácí knedlíky
Suroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 1 lžička cukru krystal
- 1 lžička soli
- 20 g čerstvého droždí
- 2 lžíce oleje
- 1 vejce
- 270 ml vody
Postup
- V misce smíchejte vlažnou vodu, cukr, sůl a droždí. Nechte 10 minut kynout.
- Přidejte olej, rozšlehané vejce a mouku. Vytvořte hladké, pružné těsto.
- Těsto dejte do olejem vymazané mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto rozdělte na 2 díly a vytvarujte šišky. Vložte do pařáku s vložkou a vařte v páře 20 minut.
- Nakrájejte na plátky a podávejte k masu, omáčkám nebo zelenině.
Aby bylo těsto ještě nadýchanější, můžete přidat 1 lžíci mléka. Těsto můžete dochutit i bylinkami, jako je majoránka.
Napište komentář