Rychlý recept na lahodný guláš od mého dědečka z venkova: Díky tajné přísadě chutná 100x lépe

Telecí guláš s knedlíky na talíři

Telecí guláš je lahůdka, kterou ocení i nároční strávníci. Krásně měkké maso a silná chuť šťávy jsou doplněny vláčným domácím knedlíkem.

Jedná se o telecí guláš připravený jen z pár jednoduchých surovin, který hravě zvládne připravit i začínající kuchař. Základem je samozřejmě kvalitní maso, které se bude po uvaření doslova rozpadat, a vydatná šťáva plná chuti. Jako přílohu můžete zvolit bramborovou kaši či výborné domácí knedlíky.

Suroviny na telecí guláš s mrkví

• Rostlinný olej
• 1 kg telecího masa
• Cibule
• Mrkve
• 2-3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
• 1/2 lžičky krystalový cukr
• 1 lžička soli
• Mletý černý pepř
• Horká voda
• 3 polévkové lžíce pšeničné mouky

Telecí guláš nakrájené maso

Umývání kuřete před zpracováním? Lidé by se měli raději podívat, co se v tu chvíli skutečně děje

Postup přípravy guláše

  • Do pánve nalijte olej.
  • Maso nakrájejte na kostičky a dejte na rozehřátou pánev.
  • Opečte dozlatova.
  • Cibuli nakrájejte nadrobno.
  • Přidejte do pánve a promíchejte.

Telecí guláš nastrouhaná mrkev

  • Oloupanou mrkev nastrouhejte najemno.
  • Než cibule zesklovatí, přidejte mrkev.
  • Promíchejte a nechte smažit.
  • Přidejte protlak.
  • Osolte, oslaďte, opepřete.
  • Zalijte vroucí vodou. Dobře promíchejte.
  • Zakryté vařte hodinu.
  • Přidejte mouku promíchanou s vodou, přikryjte a vařte 15 minut.

Telecí guláš ozdobený bylinkami

Tip na přílohu: Smetanová bramborová kaše

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 150 ml mléka
  • 50 g másla
  • soli (podle chuti)
  • Mletý černý pepř (volitelně)
  • Muškátový oříšek (volitelné)

Telecí guláš brambory oloupané

Postup

  • Brambory nakrájejte na kostičky. Vařte v osolené vodě asi 15-20 minut.
  • Brambory jsou hotové, když je můžete snadno propíchnout vidličkou. Zatímco se brambory vaří, zahřejte v hrnci na mírném ohni mléko a máslo.
  • Uvařené brambory sceďte a nechte okapat.
  • Vraťte je do hrnce a rozšťouchejte.
  • Do brambor pomalu nalijte teplé mléko s máslem a zašlehejte. Tím dosáhnete požadované konzistence kaše.
  • Osolte a opepřete. Můžete přidat i špetku muškátového oříšku.

Tip na přílohu: Domácí knedlíky

Suroviny

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžička cukru krystal
  • 1 lžička soli
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • 270 ml vody

Telecí guláš knedlíky celé šišky

Postup

  • V misce smíchejte vlažnou vodu, cukr, sůl a droždí. Nechte 10 minut kynout.
  • Přidejte olej, rozšlehané vejce a mouku. Vytvořte hladké, pružné těsto.
  • Těsto dejte do olejem vymazané mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Vykynuté těsto rozdělte na 2 díly a vytvarujte šišky. Vložte do pařáku s vložkou a vařte v páře 20 minut.
  • Nakrájejte na plátky a podávejte k masu, omáčkám nebo zelenině.

Aby bylo těsto ještě nadýchanější, můžete přidat 1 lžíci mléka. Těsto můžete dochutit i bylinkami, jako je majoránka.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*