Babička mi konečně prozradila, jak dělá ty nejšťavnatější karbanátky, které jsem kdy jedla

Mleté maso s brioškou maso s vejcem v míse

Tvoříte nedělní oběd, mleté maso máte vyndané z mrazáku, rodina natěšená na karbanátky. A v poslední chvíli zjistíte, že máte málo strouhanky. Nezoufejte!

Sekaná, karbanátky, masové kuličky. Možná děláte z mletého masa i další jídla, která se těší značné oblibě. Co když vám ale ukážeme cestu, jak je ještě více obohatit? Možná ji znáte. Jak tedy získají větší jemnost a příjemnou texturu? Je to způsob, který nejspíš znaly už naše babičky – namočené pečivo. Ovšem pozor, ne jen tak ledajaké!

Šťavnaté mleté maso s brioškou

Karbanátky nebo například sekaná jsou oblíbenou klasikou, ale i malá změna dokáže obohatit jejich chuť a texturu. Zkuste doplnit obvyklou strouhanku namočenou brioškou – dodá jim novou jemnost a pomůže spotřebovat zbytky pečiva, aniž by se plýtvalo. Nemusí se toho bát ani lidé s citlivostí na laktózu, v dnešní době již lze běžně zakoupit mléko bez ní či se sníženým obsahem.

Ingredience:

  • Mleté maso – 500 g;
  • Brioška namočená v mléce – 2 plátky;
  • Vejce – 1 kus;
  • Strouhanka – 60 g (+ na obalení);
  • Česnek – 2 stroužky;
  • Cibule – 1 kus;
  • Sůl – dle potřeby;
  • Pepř – dle potřeby;
  • Majoránka – dle potřeby;
  • Přepuštěné máslo na smažení.
Bramborové placičky opečená placka na pánvi s obracečkou

Zdánlivě obyčejné bramborové placky: Přidávám do nich tuto tajnou přísadu, za kterou mě manžel nosí v náruč

Mleté maso s brioškou dva hotové karbanátky vedle sebe

Postup přípravy mletého masa s namočenou brioškou:

  • Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte ji na pánvi, dokud nezesklovatí.
  • K cibuli přidejte prolisovaný česnek a ještě chvíli smažte.
  • Směs nechte řádně vychladnout.
  • Mleté maso vložte do mísy.
  • Briošku namočte v mléce, po chvíli ji důkladně vyždímejte a přidejte k masu.
  • K masové směsi přidejte i osmahnutou cibulku smíchanou s česnekem, vejce, strouhanku a koření.
  • Směs dobře promíchejte a ochutnejte, případně dosolte.
  • Z masové směsi tvořte karbanátky a obalujte je ve strouhance.
  • Smažte na dobře rozpáleném přepuštěném másle, dokud nejsou z obou stran zlatavé.
  • Pokud chcete zkontrolovat dochucení, usmažte nejprve jeden karbanátek na zkoušku.
  • Tyto karbanátky jsou skvělé jako hlavní chod podávaný s bramborami, kaší nebo čerstvým pečivem.
  • Tip: Z této masové směsi vytvoříte i sekanou nebo kuličky.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*