Tvoříte nedělní oběd, mleté maso máte vyndané z mrazáku, rodina natěšená na karbanátky. A v poslední chvíli zjistíte, že máte málo strouhanky. Nezoufejte!
Sekaná, karbanátky, masové kuličky. Možná děláte z mletého masa i další jídla, která se těší značné oblibě. Co když vám ale ukážeme cestu, jak je ještě více obohatit? Možná ji znáte. Jak tedy získají větší jemnost a příjemnou texturu? Je to způsob, který nejspíš znaly už naše babičky – namočené pečivo. Ovšem pozor, ne jen tak ledajaké!
Šťavnaté mleté maso s brioškou
Karbanátky nebo například sekaná jsou oblíbenou klasikou, ale i malá změna dokáže obohatit jejich chuť a texturu. Zkuste doplnit obvyklou strouhanku namočenou brioškou – dodá jim novou jemnost a pomůže spotřebovat zbytky pečiva, aniž by se plýtvalo. Nemusí se toho bát ani lidé s citlivostí na laktózu, v dnešní době již lze běžně zakoupit mléko bez ní či se sníženým obsahem.
Ingredience:
- Mleté maso – 500 g;
- Brioška namočená v mléce – 2 plátky;
- Vejce – 1 kus;
- Strouhanka – 60 g (+ na obalení);
- Česnek – 2 stroužky;
- Cibule – 1 kus;
- Sůl – dle potřeby;
- Pepř – dle potřeby;
- Majoránka – dle potřeby;
- Přepuštěné máslo na smažení.
Zdánlivě obyčejné bramborové placky: Přidávám do nich tuto tajnou přísadu, za kterou mě manžel nosí v náruč
Postup přípravy mletého masa s namočenou brioškou:
- Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte ji na pánvi, dokud nezesklovatí.
- K cibuli přidejte prolisovaný česnek a ještě chvíli smažte.
- Směs nechte řádně vychladnout.
- Mleté maso vložte do mísy.
- Briošku namočte v mléce, po chvíli ji důkladně vyždímejte a přidejte k masu.
- K masové směsi přidejte i osmahnutou cibulku smíchanou s česnekem, vejce, strouhanku a koření.
- Směs dobře promíchejte a ochutnejte, případně dosolte.
- Z masové směsi tvořte karbanátky a obalujte je ve strouhance.
- Smažte na dobře rozpáleném přepuštěném másle, dokud nejsou z obou stran zlatavé.
- Pokud chcete zkontrolovat dochucení, usmažte nejprve jeden karbanátek na zkoušku.
- Tyto karbanátky jsou skvělé jako hlavní chod podávaný s bramborami, kaší nebo čerstvým pečivem.
- Tip: Z této masové směsi vytvoříte i sekanou nebo kuličky.
Napište komentář