Nekvete vám orchidej? Stačí dodržovat jednoduché zásady a bude jimi obsypaná

Orchideje dokážou interiér jakékoliv místnosti náležitě zkrášlit svými pestrými a úchvatnými květy. Na světě jich existuje neskutečné množství. Tyto rostliny oplývají kvítky nádherných pestrých barev, od růžové, modré, bílé, až třeba po žlutou. Jako každá zeleň, i orchidej potřebuje důkladnou péči, aby prospívala.

Základními dispozicemi, pro její příznivý růst jsou vhodná teplota (od 18 do 21 stupňů Celsia), pravidelná specifická zálivka (jednou týdně napustit do květináče vodu, nechat květinu tekutinu nasát a odlít zbytek) a dostatek světla.

Jak docílit opětovného květu

Orchidej kvete v průměru jen tři až pět týdnů, poté trvá někdy i dva měsíce, než začne kvést znovu. Abyste tento proces urychlili, je možné si počínat takto:

  • řízněte oschlý stonek v místě nad pupenem
  • pokud orchidej kvete již po druhé, stonek zkraťte
  • v létě zalévejte orchidej pramenitou, nebo dešťovou vodou s několika kapkami citronové šťávy, opakujte alespoň třikrát týdně (v chladnějším období postačí květinu zalévat tímto roztokem jen dvakrát za měsíc)

  • listy květiny pravidelně kropte čistou vodou pomocí rozprašovače, čas od času je možné květinu i odprchovat a odlít přebytečnou tekutinu

Další tipy, jak podpořit květ orchideje

Skvěle působí i zálivka pomocí roztoku čisté vody a louhovaných jablečných slupek. Touto směsí orchidej zalévejte jednou za tři týdny. Také myslete na to, že orchidej má ráda jedno stále místo v interiéru, časté přesuny z místa na místo jí nesvědčí. Rovněž rostlina potřebuje dostatek světla. Nikoliv přímé sluneční světlo. Ideální je, když orchidej umístíte v blízkosti parapetu.

Květinu pěstujte nejlépe v průhledném květináči, aby měly její kořeny neustálý přístup světla. Každé dva roky orchidej nezapomeňte přesazovat do nového substrátu. Při přesazování důkladně z kořenů květiny odstraňte starou půdu.

Fotografie: Pixabay, Freepik

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]