Pěstování vánočního kaktusu je snadné, stačí dodržovat jednoduchá pravidla

Vánoční kaktus je oblíbenou rostlinou zejména v období svátků. Svými pestrými květy ozdobí kdejakou domácnost. Natrefit můžete na nejrůznější odstíny, od té růžové až po oranžovou, nebo červenou. Radost si můžete touto květinou udělat v jakémkoliv ročním období. Aby kaktus kvetl i v zimě, zaměřte se na tyto faktory.

Praktické rady, které pomohou k rozkvětu vašeho vánočního kaktusu

V první řadě se zaměřte na omezení příjmu vody. Už v říjnu tedy vánočná kaktus tolik nezalévejte. Půda v květináči by měla být mírně vlhká. Dále je nutné zajistit kaktusu dostatečně dlouhou tmu. Proto jej přemístěte tam, kde bude obklopen alespoň 12 hodin temným prostředím. To totiž přispívá k tvorbě nových pupenů. Před den je vhodné místo, kde není přímé světlo.

Fotografie: Pixabay

Rozhodně jej tedy nedávejte blízko k oknu, ani na parapet. Další věcí je zajištění okolní optimální teploty. Ta by se měla pohybovat ideálně mezi deseti až třinácti stupni Celsia. V případě, že máte v interiéru až příliš teplo, nemuselo by se rostlině dařit.

Pro podporu květu ji můžete umístit například do předsíně, nebo do místnosti, kde netopíte. Až se vytvoří pupeny, trvá obvykle asi 12 týdnů, než vám vánoční kaktus udělá radost prvními květy.

Jak o vánoční kaktus pečovat dál?

Co se týká hnojení, není rostlina nijak náročná, dařit se jí bude v optimálních podmínkách i bez něj. Přihnojovat můžete speciálními roztoky jednou za 14 dní jen ve vegetačním období. Pokud budete chtít kaktus přesadit, proveďte tak jednou za tři až čtyři roky.

Fotografie: Pixabay

Nejvhodnější dobou je počátek jara., kdy začíná vegetační období květiny. Pozor si dejte během přesazování na to, abyste použili správný substrát. Neměl by totiž obsahovat žádné stopy vápníku. Ten mu spíš uškodí. Ideální je půda se směsí rašeliny. Avšak v zahradnictví vám odborníci rádi pomohou s výběrem substrátu na vánoční kaktusy. 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]