Využijte sílu droždí v podobě velmi účinných hnojiv na zahradu. Ovoce a zelenina poroste jako nikdy předtím

Fotografie: Freepik

Každý zahrádkářský nadšenec jistě ocení, když se mu podaří vypěstovat hojnou a chutnou úrodu ovoce a zeleniny. K tomu však potřebuje i hnojiva. Ideální jsou ta přírodní. Použít lze třeba droždí, které je běžně dostupné v jakémkoliv supermarketu.

Kvasnicová hnojiva v různých podobách

Fotografie: Freepik

Zde je výčet několika možností, jak můžete droždí neboli kvasnice použít na přípravu hnojiva:

Univerzální hnojivo z čerstvých kvasnic

Díky tomuto roztoku doplníte pěstovaným rostlinám dostatek minerálních látek. Potřebovat budete jeden kilogram čerstvého droždí a pět litrů teplejší vody. Směs necháte aktivovat asi hodinu a před použitím ji naředíte. Pokud použijete 1 litr, je potřeba ho rozmíchat v deseti litrech odstáté vody.

Univerzální hnojivo ze sušeného droždí

Nejen čerstvé kvasnice se hodí na hnojení pěstovaných plodin. V nádobě smíchejte 10 litrů teplé vody s 10 gramy sušeného droždí a přidejte i dvě lžíce krupicového či jiného cukru. Roztok nechte stát při pokojové teplotě asi 60 minut a před zálivkou řeďte v poměru 1:5. Hnojivo aplikujte přímo ke kořenům.

Fotografie: Freepik

Čím hnojit, když rostliny kvetou?

Dále zde máme tip na hnojivo, které je vhodné použít zejména v případě, že plodiny či rostliny právě kvetou. Potřebovat budete k této směsi asi 100 gramů čerstvého droždí, 3 litry teplé vody a 50 gramů cukru.

Roztok dobře promíchejte a nechte kvasit na teplém místě asi týden. Pak směs nařeďte deseti litry odstáté či dešťové vody a použijte asi jeden litr na jednu rostlinu. Skvělé je toto hnojivo i na sazeničky zeleniny. Tak zajistíte rostlině zdraví a dobrý růst. Rovněž lépe odolá stresu z přesazení.

Fotografie: Freepik

Speciální péče o vysazené jahody

Pokud máte na zahradě jahody, připravte si na ně roztok z deseti litrů vody a 100 gramů čerstvého droždí. Po odstátí rostliny zalévejte. Předejdete tak zejména vzniku takzvané šedé hniloby.

Zdroj: GardeningKnowHow

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]