I když si pod pojmem nepečené cukroví obvykle vybavíme rumové kuličky nebo jim podobné, nemusí tomu tak být. Může vypadat i luxusně.
Pokud hledáte tip na opravdu rychlý a nenáročný recept, sáhněte do spíže a vykouzlete famózní cukroví jen z toho, co najdete doma. Navíc vám k tomu bude stačit jen 10 minut (pokud tedy nepočítáme dobu, po kterou musí schnout čokoláda). Vše je mnohem jednodušší, než to na první pohled vypadá a výsledek přitom ohromí i ty nejnáročnější návštěvy. Připravte letos sušenkové válečky a uvidíte sami.
Sušenkové arašídové válečky v čokoládě
Některé recepty jsou až geniálně jednoduché. Tak jednoduché, že nikdy nepochopíte, proč vás takové řešení nenapadlo dřív. Leckdy totiž jen stačí smíchat ty správné suroviny v ideálním poměru a vznikne něco, co byste neočekávali ani náznakem. A přesně takhle vznikly sušenkové arašídové válečky v čokoládě. A co na jejich přípravu budete potřebovat?
- 300 gramů máslových sušenek
- 300 gramů arašídového másla
- 200 gramů čokolády
- alobal
Sušenky, které není třeba péct
Dnes nebudete muset rozpalovat troubu, vše potřebné totiž hravě zvládnete jen ve studené kuchyni. Ze všeho nejdříve si dobře rozdrťte sušenky. Na jejich výběru si dejte záležet. Jsou totiž nosným médiem celého receptu. Pokud nechcete používat polotovar z obchodu, upečte si vlastní máslové sušenky a na výrobu použijte ty. Budete tak mít jistotu, že je celý recept opravdu domácí a bez jakýchkoliv přidaných látek.
Sušenky doporučujeme při drcení vložit do uzavíratelného sáčku a rozklepat je paličkou anebo použít mixér. Výsledkem by měla být sypká drť bez větších kousků, z níž budete moci bez problémů vytvarovat potřebný tvar. Jako pojivo slouží v tomto případě arašídové máslo. Mělo by být hladké bez kousků. Pokud si ovšem rádi křupnete, klidně vsaďte i na opačnou variantu. V sušenkovém cukroví nijak vadit nebude.
Sušenkové válečky namočte v čokoládě
Arašídové máslo a sušenkové drobky smíchejte tak, aby vznikla homogenní hmota. Nesmí se rozpadat, ale zároveň ani příliš lepit na prsty. Pro začátek tak doporučujme dát arašídového másla méně a raději přidávat. A pokud vám už delší dobu stálo ve spíži a uvolnil se z něj olej, který se zkoncentroval na povrchu, pak ho před použitím do másla zpátky zamíchejte. Nepřijde tak o svou žádanou vláčnost.
Z hmoty vytvořte malé válečky. Pokud si nechcete ušpinit ruce, vezměte si jednorázové rukavice nebo si je alespoň během výroby vždy lehce potřete olejem. Válečky klaďte vedle sebe na pečicí papír. Nakonec zbývá rozpustit čokoládu a sušenkové válečky v ní namočit. Položte je na alobal nebo ještě lépe na mřížku a nechte proschnout. Na závěr můžete přidat ještě dekorativní čokoládové zdobení anebo nechat vše tak.
Dobré tipy k přípravě
Pokud nespěcháte, usnadněte si přípravu cukroví použitím mrazáku. Arašídové válečky obalíte v čokoládě i okamžitě po uválení. Pokud je však předtím na 5 minut vložíte do mrazáku, bude se vám s nimi pracovat snáze a čokoláda k nim lépe přilne. Použijte kvalitní na vaření anebo běžnou, ve které rozpustíte kousek 100% tuku. Bude se s ní pak lépe pracovat a tuk jí jako bonus dodá i žádoucí lesk.