Nádherný a svěží nepečený dortík ze smetany, tvarohu a sladkých borůvek vás okouzlí jak při jeho přípravě, tak i při prvním ochutnání. Touhle dobrůtkou nadchnete úplně všechny.
Lehký nepečený dortík s borůvkami je na pohled nádherný a na ochutnání úžasně podmanivý. Pokud toužíte po odlehčenější verzi, můžete snížit množství cukru, anebo jej úplně vynechat. Dort bude dostatečně sladký i tak. I když je jednoduchý, určitě potěší i oslavence k narozeninám a ozdobí i slavnostní stůl. Je totiž nádherný.
Na smetanový dort „Borůvkové potěšení“ budete potřebovat:
Na korpus
- kakaové sušenky – 200 g
- máslo – 90 g
Na ovocný rozvar
- Borůvky nebo jiné bobulové ovoce – 300 g
- cukr – 50 g
- voda – 50 ml
- želatina – 10 g
- voda – 30 ml
Na smetanový krém
- Tvaroh – 400 g
- zakysaná smetana – 150 g
- cukr – 50 g
- vanilkový cukr – 1 balíček
- želatina – 15 g
- voda – 50 ml
Nejprve vytvořte korpus
Pro přípravu sušenkového korpusu nalámejte kakaové nebo jiné sušenky do misky mixéru na menší kousky, které pak rozmixujte na prach. V mikrovlnné troubě nebo na kamnech rozpusťte máslo a smíchejte ho se sušenkovou drtí tak, abyste vytvořili tvárnou a soudržnou hmotu. Tu pak vtlačte do kulaté dortové formy o průměru 18 cm a důkladně ji upěchujte ke dnu. Pak vložte formu s korpusem do lednice ztuhnout a mezitím připravte krém.
Poté připravte ovocnou hmotu
Želatinu smíchejte s horkou vodou podle návodu a nechte ji nabobtnat. Do kastrůlku nalijte 50 ml vody a přidejte 50 gramů cukru. Za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí a vsypte do něj 300 gramů mražených, kompotovaných nebo čerstvých borůvek či jiného ovoce, které se vám zlíbí. Na středním ohni přiveďte směs k varu a pokračujte ve vaření asi 3 minuty. Pak odstavte z ohně a mixérem rozmixujte dohladka. Nakonec nalijte do ovocného rozvaru želatinu, promíchejte a nechte zchladnout.
Nakonec přijde tvaroh a smetana
Opět připravte misku želatiny podle návodu. Do mísy vyklopte tvaroh a oslaďte 50 gramy cukru (popřípadě více či méně, podle vaší chuti). Přidejte také vanilkový cukr, esenci či přírodní vanilku a také smetanu. Šlehačem nebo mixérem vše prošlehejte do hladké a jednolité hmoty. Do té pak vmíchejte rozpuštěnou želatinu a dobře promíchejte.
Pak už jen sestavte dort
Vyndejte z lednice formu se ztuhlým korpusem a připravte si k ruce misky s ovocnou želatinou a smetanovým krémem. Velkou lžící odeberte tři dávky smetany a rozmístěte ji do formy v rovnoměrných rozestupech. Mezi smetanové kopečky umístěte tři lžíce ovocného rozvaru.
V dalším patře pak vrstvy prostřídejte: tam, kde byla smetana, dejte ovoce a naopak. Takto pokračujte ve střídání vrstev, dokud vám nedojde prostor ve formě, anebo suroviny.
Nakonec vezměte špejli a krouživými pohyby jemně promíchejte oba druhy hmoty na povrchu dortu tak, abyste vytvořili zajímavé vzorování. Hotový dort vložte do lednice a nechte ho tam minimálně dvě nebo tři hodiny, dokud řádně neztuhne. Klidně tam ale může zůstat i celou noc. Pak už jen odstraňte formu, nakrájejte a s velikou chutí a šálkem dobrého čaje podávejte.
Napište komentář