Nevyhazujte staré nádobí. Z hrnce se dá vyrobit praktická udírna

Každá domácnost se čas od času potýká s tím, zda staré kuchyňské nádobí vyhodit, nebo jej ještě na něco použít. My se nyní zaměříme na opotřebované velké hrnce, kterým můžete dát zcela jistě druhou šanci. Tuto vychytávku ocení zejména ti, kteří doma nedisponují udírnou a chtěli by ji vlastnit. Na její výrobu se starý hrnec perfektně hodí. Z výsledku budete určitě nadšení a svou rodinu můžete následně sezvat na výborné uzené pochoutky ze své malé domácí udírny.

Jaký materiál budete potřebovat na výrobu přenosné udírny?

Než se pustíte do kutilské činnosti, připravte si tento materiál:

  • starší velký hrnec s poklicí
  • vrtačku a osm dlouhých šroubů s maticemi o průměru 6 mm
  • kovovou silnější pružinku s háčky
  • menší kus pevného lanka

Také se neobejdete bez: dvou kovových háčků, větší matice s kovovou trubičkou, starší kovové misky a kovové mřížky s kompatibilním průměrem, která bude sloužit jako rošt na uzení.

 Jak postupovat při výrobě udírny ze starého hrnce?

Po obvodu hrnce nejprve navrtejte na jedné i druhé straně 4 a 4 otvory , které by měly být stejně vzdálené od sebe. Vyplňte je dlouhými šrouby s maticemi a pevně utáhněte. Pak si připravte poklici na svou domácí udírnu.

Aby mohl dým plynule odcházet, je zapotřebí do jejího středu vyvrtat větší otvor, který osadíte maticí s kovovou trubkou o průměru asi centimetr a půl.

Pomocí kovové pružinky, háčků a pevného lanka zase vytvoříte mechanismus, který zajistí, aby poklice bezpečně na hrnci držela. Posledním krokem je umístění kovové misky na dno hrnce a vložení kovového roštu. Poté zbývá jen vyzkoušet udírnu v praxi.

Hrnec umístěte na rozpálené ohniště, vložte do něj například bůček, nebo slaninu, přiklopte poklicí a nechte udit. Přebytečný tuk okape do vložené kovové misky a za pár hodin si můžete pochutnávat s rodinou, nebo přáteli na uzené masové delikatese.

Fotografie: Musiy4uk

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]