Brambory jsou tradičně vnímané jako příloha, avšak můžete je připravit i jako hlavní jídlo. Vyzkoušejte obalované bramborové šišky a vytřete všem zrak.
Vymýšlet neustále nové pokrmy, které by uspokojily celou rodinu, je náročný úkol. Nebojte se proto při vaření i určitých experimentů – nezřídka kdy budete příjemně překvapeni. Za příklad mohou sloužit obalované bramborové šišky, které vám otevřou nové obzory ve způsobu zpracování brambor. Recept na toto vydatné jídlo pochází až z Ukrajiny. Jedná se na přípravu o nenáročný pokrm, který skvěle poslouží jako plnohodnotný oběd i jako vydatná večeře.
Ingredience potřebné pro přípravu:
- 1,5 kilogramu brambor varného typu C
- 150 gramů hladké mouky
- 100 gramů strouhanky
- 70-100 gramů těstovin (nudličky)
- 50 gramů pravého másla
- 3 kusy vajec velikosti M
- mletý černý pepř dle chuti
- sůl dle chuti
Příprava obalovaných bramborových šišek krok za krokem:
Předtím, než začnete vařit, si vyskládejte veškeré suroviny na pracovní desku. V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte brambory. Ty nejprve oloupejte a zbavte všech nečistot, a poté je pod proudem vody důkladně omyjte. Očištěné brambory nakrájejte na kostičky a osolené vodě uvařte do měkka. Jakmile budou brambory hotové, slijte z nich vodu. Do hrnce k bramborám přidejte změklé pravé máslo a opepřete je dle svých chuťových preferencí.
V dalším kroku brambory s pomocí šťouchadla důkladně rozmačkejte. (Brambory můžete také jemně prošlehat ručním mixérem, nebo je nastrouhat přes jemné struhadlo.) Jakmile budete mít brambory rozmělněné, přidejte k nim 3 žloutky (bílky dejte zvlášť) a po částech do nich zapracujte prosetou mouku. Hnětením vypracujte vláčné těsto, které se podobá tomu na bramborové knedlíky.
Ve chvíli, kdy budete mít těsto hotové, ho odložte stranou a zpracujte oddělené bílky. Ty vyšlehejte do tuhé pěny (můžete k nim přidat lžíci ledové vody, která vám s tím pomůže). Sníh z bílků následně přendejte do menší mísy. V jiné, rovněž menší míse, rozdrťte odvážené těstoviny a přisypte k nim strouhanku. Těstoviny – typické nudle používané do polévky – nedrťte na prášek, ale jen lehce je polámejte. Vzniklou směs dobře promíchejte.
Nyní máte téměř hotovo. Bramborové těsto vyklopte na pomoučený vál a vytvarujte z něj váleček. Ten následně nakrájejte na větší kousky, z nichž zformujte jakési šišky. Každou z připravených šišek namočte do vyšlehaných bílků a následně do směsi těstovin a strouhanky. Obalené bramborové šišky smažte na dostatečné vrstvě oleje na středním plamenu ze všech stran dozlatova. Hotové šišky podávejte ještě teplé. Skvělé jsou v kombinaci s kyselou okurkou či posypané vrstvou strouhaného sýra.
Napište komentář