Kulaté sušenky ve tvaru a s příchutí ořechů s krémem jsou klasikou na Vánoční oslavy, hodit se budou ale i kdykoliv během roku jen tak ke kávě či čaji. Recept je snadný a rychlý.
Nazývají se ořechy a dokonce mají své vlastní speciální formičky. Jádra vlašských ořechů se pak používají také jako součást krému, kterým se tyto drobné sušenky slepují dohromady. Vznikají tak sladké a křehké kuličky, jejichž chuť nemá ve světě obdoby. Díky ní se také jejich obliba nijak nesnižuje, ba právě naopak. Vyzkoušejte si je podle osvědčeného receptu.
Ingredience na těsto:
- Máslo – 200 g
- hladká mouka – 650 g
- vejce – 4 ks
- cukr – 4 lžíce
- prášek do pečiva – 1 balíček
- moučkový cukr – 100 g
Ingredience na krém:
- Těsto – 200 g
- cukr – 150 g
- vlašské ořechy – 300 g
- rumová esence – 1 lžička
- kakaový prášek – 1 lžíce
- mléko – 200 ml
- džem – 2 až 3 lžíce
Pro přípravu těsta vyšlehejte máslo elektrickým šlehačem do krémové konzistence. Přidejte k máslu cukr a vejce a znovu dobře prošlehejte. Postupně k máslu přidávejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Moučnou směs po menších dávkách zapracovávejte, dokud nezačne hmota houstnout. Pak pokračujte v hnětení ručně a vypracujte měkké a nadýchané těsto.
Naolejovanýma rukama odebírejte kousky těsta zhruba o velikosti dlaně a formujte je do tvaru kuliček o hmotnosti 5 až 6 g. Kuličky pak vmáčkněte do speciálních formiček na ořechy, vyrovnejte je vedle sebe na plech pokrytý pečicím papírem a dejte sušenky péct do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C dozlatova.
Pro přípravu krému rozdrťte jádra vlašských ořechů a přidejte je k těstu, které zbylo z vykrajování. K obojími přidejte rumovou esenci, kakao, ovocný džem a horké mléko a vše rozmixujte dohladka. Upečené kuličky pak potřete na ploché straně máslovou náplní a slepte je k sobě. Hotové ořechy pak obalte v moučkovém cukru a podávejte.
Napište komentář