Zapečené palačinky bez mouky plněné sladkým tvarohem podle babiččina starého receptu

Nejjemnější a nejvoňavější palačinky, jaké jste kdy měli možnost ochutnat, připravíte podle speciálního receptu úplně bez mouky a nakonec je zapečete v troubě. 

Jemné a tenké palačinky ke snídani nebo jako dezert jsou zkrátka nedostižné. S tou správnou náplní a speciálním postupem přípravy podle starého receptu naší babičky jsou ale ještě lepší. Rozdíl dělá nahrazení mouky škrobem, jemná tvarohová náplň s vanilkovou příchutí a nakonec zapečení palačinek v troubě. Zejména posledně jmenovaný krok je pro celkový výsledek ze všeho nejdůležitější. Dejte ale pozor, ať je nenecháte péct moc dlouho, mohly by se na povrchu vysušit a ztvrdnout.

Ingredience

Na palačinky

  • Vejce – 5 ks
  • sůl – 1 špetka
  • cukr – 1,5 lžíce
  • mléko – 500 ml
  • škrob – 5 lžic
  • rostlinný olej – 2 lžíce

Na tvarohovou náplň

  • Tvaroh – 500 g
  • cukr – 2 lžíce
  • vanilkový cukr – 1 balíček
  • vejce – 2 ks
  • máslo – 20 g

Návod na přípravu

Vejce vyklepněte do misky, přidejte k nim špetku soli a cukr a ručním šlehačem vše šlehejte tak dlouho, dokud se cukr a sůl nerozpustí a nevytvoříte jemnou, napěněnou a světle žlutou konzistenci. K té pak přilijte mléko a rostlinný olej a znovu dobře prošlehejte. Za stálého míchání pomalou rychlostí do těsta přidávejte po jednotlivých lžících bramborový nebo kukuřičný škrob a vytvořte husté, ale polotekuté těsto.

Pánev na palačinky vytřete máslem nebo olejem, odměřte na ni trochu těsta v takovém množství, aby tak akorát pokrylo dno pánve a smažte ji na mírném až středním plameni tak dlouho, dokud povrch neztuhne dostatečně na to, abyste mohli placku otočit na druhou stranu. Z druhé strany nechte palačinku opéct dozlatova a sundejte ji z pánve.

Pro přípravu náplně smíchejte tvaroh s vejci, cukrem, vanilkovým cukrem a rozpuštěným máslem a vše vyšlehejte dohladka. Pokud chcete, můžete do tvarohové hmoty přidat také rozinky nebo kandované či sušené ovoce. Každou palačinku naplňte trochou tvarohu a zabalte ji do pevného a nerozbalujícího se balíčku.

Nakonec zabalené palačinky vyskládejte do zapékací misky, potřete celý jejich povrch trochou rozpuštěného másla a vložte je na 10 minut zapéct do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C. Díky tomuto kroku budou palačinky ještě jemnější, chutnější a voňavější.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*