Osvědčený způsob, jak vybělit zašedlé spodní prádlo. Stačí smíchat několik ingrediencí

Bílé spodní prádlo může po několika pracích cyklech snadno zešednout, nebo zežloutnout. Svůj vliv má jak tvrdost vody, tak například nevhodný prací prostředek. Aby tkanina opět zářila běloskvoucí čistotou, můžete beze sporu použít chemická bělidla. Ta jsou však v mnoha ohledech poměrně agresivní k jemnému prádlu. Kromě toho jsou i neekologická. My pro vás máme perfektní tip, jak v podstatě pomocí přírodních prostředků bílé spodní prádlo vybělit.

Bělení prádla s pomocí přírodních prostředků

Aby vaše bílé prádlo opět zářilo čistotou, vyzkoušejte bělidlo z těchto ingrediencí:

  • 2 lžíce kuchyňské soli
  • 3 lžíce jedlé sody
  • 1 lžíce oblíbeného pracího prostředku
  • teplá voda

Jak bělit spodní prádlo v praxi?

K ruce si vezměte lavor a nalijte do něj teplou vodu, poté v ní rozpusťte jedlou sodu, kuchyňskou sůl a prací prostředek. Do roztoku vložte zašedlé spodní prádlo a nechte působit alespoň čtvrt hodiny. Pokud je oblečení extrémně zažloutlé, či zašedlé, prodlužte dobu působení na půl hodiny.

Poté spodní prádlo vyjměte a vymáchejte v čisté vodě. Ideální je ho nechat sušit na balkoně, ne však na přímém slunci. To by mohlo způsobit vytvoření nežádoucích skvrn. Tato metoda je vhodná nejen na spodní prádlo. Bělit tímto způsobem lze i jiné kusy bílého prádla, jako jsou trika, halenky, tílka, nebo sukně.

Jaké další metody bělení vyzkoušet?

Kromě výše uvedené metody pomůže na vybělení prádla i citronová šťáva. Bělidlo vytvoříte z šťávy z tří citronů, asi dvou litrů teplé vody, lžíce kuchyňské soli a několika lžic čistícího prostředku na nádobí. Zašedlé, či zažloutlé oblečení vložte do vody s citronovou šťávou a nechte působit alespoň 45 minut. Poté vymáchejte v čisté vodě a dejte sušit. Babské rady zase hovoří o tom, že k bělení prádla skvěle pomůže i octový roztok, peroxid vodíku, nebo třeba lék na bolesti známý jako Aspirin.

Fotografie: Zen.yandex

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]