Pokud chystáte pohoštění na nedělní odpoledne a nechce se vám opakovat stále dokola pár receptů, vyzkoušejte tento. Chutná skvěle a zaujme i vzhledem.
Útulný domov bývá pro většinu z nás spojen s vůní domácího pečiva. S nastupujícím podzimem přijdou po zmrzlinách a nepečených dezertech na řadu poctivá kynutá těsta připravena podle generacemi osvědčených receptů. Jedním z oblíbených je také tento koláč, který svým tvarem připomíná šneka. Nejen že skvěle chutná, ale i jeho vzhled je natolik působivý, že se jej rozhodně nemusíte bát nabídnout i návštěvě. Hosté i rodina budou nadšeně prosit o recept.
Suroviny na šneka z kynutého těsta
- 120 mililitrů mléka
- 50 gramů cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 7 gramů sušeného droždí
- 2 vejce
- 80 gramů másla
- 400 gramů hladké mouky
- Půl lžičky soli
- 1 žloutek
- 150 gramů kondenzovaného mléka
Příprava kynutého šneka s kondenzovaným mlékem
Hned na začátku je možnost volby. Pokud máte doma klasické bílé kondenzované mléko, bude třeba jej uvařit. To provedete tím způsobem, že zavřenou plechovku zcela ponořte do hrnce s vodou a dáte vařit. Necháte vodu jemně probublávat asi 2 hodiny. Během celé doby kontrolujte, zda je plechovka celá ponořená. Po dvou hodinách plechovku z vody vydejte a nechte vychladnout. Výsledkem bude karamelové Salko. Je to trošičku časově náročnější a proto doporučujeme zkrácený postup. Kupte rovnou karamelové Salko v obchodě.
Když máte Salko připravené, začnete zadělávat těsto. Mírně zahřejete mléko. Mělo by mít teplotu jen o malinko vyšší, než je teplota lidského těla. Jinak by se mohlo stát, že těsto nevykyne. Do mléka dejte cukr a droždí. Promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte 15 minut vzejít. Pak přidejte vejce, která by měla mít pokojovou teplotu, a rozpuštěné máslo, které nesmí být horké. Ke kvásku ještě nasypte vanilkový cukr a sůl. Promíchejte metličkou tak aby se suroviny spojily.
K tekutému základu těsta prosejte mouku a vypracujte jemné a pružné těsto. Když se přestane lepit na stěny mísy, vymažte ji slunečnicovým olejem a těsto do ní vložte. Zakryjte těsto utěrkou a nechte na teplém místě kynout 40 – 60 minut.
Vykynuté těsto mírně propracujte. Pracovní plochu poprašte hladkou moukou, dejte na ni těsto a vyválejte placku. Měla by mít velikost asi 65 x 45 centimetrů a síla vrstvy těsta by měla být asi 3 milimetry.
Podél dlouhé strany těsto namažte asi do třetiny karamelizovaným kondenzovaným mlékem a namazané těsto srolujte do rolády. Ale jen do poloviny. Pak rádélkem tvorbě zářezy kolmo ke srolovanému těstu asi centimetr od sebe. Pokud nemáte doma rádélko, použijte ostrý nůž. Zářezy ale nedokrajujte až do okraje těsta. Když máte zářezy hotové, roládu dorolujte a na vymazaném plechu ji vytvaruje do tvaru ulity. Nechte pod ručníkem 15 minut vykynout, potřete koláč žloutkem smíchanými se lžíci mléka a pečte 30 minut na 180 stupňů Celsia.
Tipy na závěr
Pokud máte rádi oříšky, máte skvělou příležitost k jejich použití. Na těsto pomazané karamelovým kondenzovaným mlékem můžete nasypat sekaná jádra vlašských ořechů, nebo i jiných. Krom oříšků můžete přidat i trochu kandované pomerančové kůry, nebo jiného ovoce. Chuť bude skvělá a povýší tento koláč na další úroveň. Stejně tak můžete experimentovat i s jakoukoli jinou náplní. Výborného výsledků dosáhnete s náplní makovou, nebo klasickou vařenou ořechovou náplní. Pozor si dejte u náplně tvarohové, která nesmí být příliš řídká. Koláč můžete bez obav naplnit i ovocem, nebo hustší marmeládou.