Pizza z plechu je skvělým obědem i chutnou večeří. Tento recept pomůže s přípravou

Ano, pizza je typické italské jídlo charakteristické i svým tvarem. My se podíváme na její tuzemskou variantu, kterou je pizza z plechu. Pokud se vám nechce jít do italské restaurace nebo do pizzerie, či se vám nechce vytvářet pizzu klasického tvaru, zkuste tuto alternativu. V čem je zajímavá? Je snadná na přípravu, dokonale vás zasytí a hlavně je velmi chutná. Pokud nevěříte, je nejvyšší čas zkusit její přípravu.

Jaké ingredience budete potřebovat?

Pizza z plechu má v podstatě stejné ingredience, jako klasika. Základem je těsto, v tomto případě to kynuté. Aby se vám povedlo a bylo takové jaké má být, připravte si:

  • 40 dkg mouky
  • 1 dcl vlažného mléka
  • 2 dcl vlažné vody
  • 1 kostku kvasnic
  • 4 lžíce oleje
  • ½ lžičky cukru
  • ½ lžičky soli

Dále budete potřebovat také ingredience na pizzu. Tedy na těsto. Zde záleží na vaší chuti a na tom, co máte doma. Základem je protlak (eventuálně kečup) a dále také sýr, salám, ale třeba i houby, chilli papričky, různé druhy zeleniny, nebo třeba kuřecí maso. Fantazii se meze rozhodně nekladou.

Začínáme těstem

To je základem. Aby se pizza z plechu povedla, je třeba nachystat si těsto kynuté. To připravíte tak, že dáte do mísy vlažné mléko, rozdrobíte kostku kvasnic a přidáte cukr. Dáte na teplé místo na několik desítek minut, dokud nevzejde takzvaný kvásek. Jakmile je vytvořený, už můžete do daného  základu přidat všechny ostatní ingredience. Těsto je třeba důkladně zpracovat, aby došlo k propojení všech jednotlivých složek. Protože se jedná o kynuté těsto, tak je třeba nechat ho vykynout. A to opět na teplém místě po dobu minimálně několika desítek minut. Ideální je, když zdvojnásobí svůj objem.

Dejte na plech a přidejte ingredience

Když máte těsto hotové, lehce ho vytvarujte do velikosti odpovídající plechu, kam ho vložte. Nejlépe na pečicí papír, aby nedošlo k připalování. Následně na těsto nanesete všechny ingredience, které chcete. Je na vás, jakou příchuť bude vaše pizza z plechu mít. Možností je více než dost a záleží na vaší chuti i na tom, co máte doma. Výhodou je, že se dá zpracovat celá řada věcí, u kterých nevíte co s nimi.

Upečte a máte hotovo

Když je těsto na pizzu pokryté všemi ingrediencemi, již se můžete pustit do posledního kroku. tedy do pečení. Vhodná teplota trouby je asi 175 stupňů Celsia. Doba pečení by měla odpovídat tomu, jak vysoké je těsto a kolik ingrediencí na něm máte. Optimální je doba zhruba 40 – 50 minut. Následně pizzu z trouby vyndejte, hned nakrájejte a můžete ochutnat. Skvělá, že ano? A nebyla ani nijak složitá a ingredience vás vyšly pouze na pár korun.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]