Pletené ponožky zvládne vyrobit každý snadno a rychle

Pletené ponožky jsou skvělou volbou, pokud vám je zima. Co v případě, že vám je teď a obchody jsou zavřené? Upleťte si je. S naším návodem zjistíte, že to jde snadno a také rychle. Tento postup vás zaujme i tím, že stačí plést jeden jediný kus, ze kterého následně jako zázrakem vznikne ponožka. Takže si nachystejte příze, jehlice a pojďte na to.

Nejprve měření

Pletené ponožky by vás měly nejenom zahřát, ale také by vám měly dokonale sedět. To zajistíte tak, že si nohu nejprve přeměříte. A to jak v oblasti kolem nártu, tak i v oblasti nad kotníkem. Potom budete vědět, s jakými rozměry počítat.

Začínáme základem

Jako první je třeba nachystat si základ pro vaše pletené ponožky. Takzvanou manžetu. Tu započnete tím, že zhotovíte celkem 22 smyček a napletete celkem asi 4 centimetry na délku. Tím je hotová a pokračujete dále.

Naplétejte dále

Když máte zmíněný základ hotový, pokračujte dále. Jak vidíte, je třeba změnit barvu příze. To proto, aby vaše pletené ponožky byly také veselé. Tedy aby byly designově zajímavé.

Začněte tvořit patu

Pletete dále, když se dostanete do fáze, že je třeba začít vytvářet patu. Je tedy nutné plést takzvaně do oblouku a poté patu uzavřít.

Pokračujeme

Když je špička hotová, tak pokračujeme dále. Nyní se nemusíte obávat jakékoliv kreativity a klidně můžete, tak jak to vidíte na obrázku, střídat dvojici barev, po několika řádcích. Fantazii se meze nekladou.

Pokračujte až ke špičce

Pletete a pletete, až se dostanete do fáze, kdy je třeba provést zase další uzavření, tentokrát se bude jednat o špičku. U té postupujte v podstatě stejně, jako tomu bylo v případě paty.

Vše spojte a zakončete

Když máte hotovou i špičku, tak je základ na vaše pletené ponožky v podstatě hotový a vy se můžete pustit do kroku posledního. Spojení daná části do požadovaného tvaru a vaše ponožka je na světě. A co dělat dále? Je to jednoduché. Samozřejmě je třeba pustit se i do druhé.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]