Nevšední, ale naprosto dokonalý recept školních kuchařek: Papriky v troubě plněné vepřovým masem na rajské omáčce s mrkví

Papriky plněné mletým masem patří k oblíbeným receptům, které přijdou vhod, když máte chuť na pikantní jídlo se zeleninou.

Klasikou mezi pokrmy jsou plněné papriky. S rajskou omáčkou jsou dokonalou harmonií chutí. Někdo používá pouze vepřové maso, jiní ho kombinují se další zeleninou i rýží. Záleží na tom, co máte rádi. Vyzkoušejte si uvařit plněné papriky s rajskou omáčkou podle našeho podrobného návodu a fotografií. Určitě to zvládnete a vaše rodina si pochutná na vydatném jídle.

Co budete potřebovat na přípravu plněných paprik

  • 1 kg vepřového masa
  • 12 kusů celého pepře
  • 2 kusy mrkve
  • 2 kusy středně velké cibule
  • 180 g rýže
  • 1 lžička koření
  • 3 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce rajského protlaku
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • kopr, petržel
  • 2 lžíce slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 250 ml vody
  • sůl, mletý pepř dle chuti

Postup přípravy

  • Pokud jste nekoupili mleté maso, budete si ho muset na mlýnku umlít.
  • Mrkev očistíte a najemno nastrouháte.
  • Cibuli nakrájíte nadrobno.
  • Rýže se uvaří v osolené vodě doměkka.
  • Do mísy dáte mleté maso, uvařenou rýži, nakrájenou cibuli. Doplníte kořením (majoránka), mletým pepřem, solí a směs dobře prohněte.
Fotografie: Pixabay
  • Papriky omyjete, vydlabete vnitřky a naplníte připravenou masovou směsí a dáte je do zapékací misky.
  • Nyní si připravíte omáčku na papriky. Na oleji osmažíte nadrobno nasekanou cibuli, až zavoní, přidáte nastrouhanou mrkev a opražíte. Doplníte rajčatovým protlakem a utřeným česnekem. Nakonec přidáte zakysanou smetanu a vodu a vše pět minut povaříte, aby se jednotlivé chutě prolnuly.
  • Omáčku nalijete na papriky v zapékací misce.
  • Troubu rozehřejete na teplotu asi 200 °C po dobu 1 hodiny.
  • Nejlepší přílohou k této masové baště je houskový knedlík, což je klasika, která se neomrzí. Klidně ale můžete jít plněné papriky s rajskou omáčkou i s chlebem.