Pokojové rostliny dokáží signalizovat své potřeby. Stačí je umět zachytit

Pěstovat pokojové rostliny nemusí být zase až tak komplikované. Více než poučky se hodí znát signály, kterými rostlina říká, že není něco v pořádku. Důležité je si takového signálu nejenom všimnout, ale je důležité s ním také správně naložit. Když víte jak na to, budou mít vaše pokojové rostliny vždy to, co potřebují. Budou zdravé, silné a krásné.

Stačí si všímat

Nejde o žádné podprahové nebo jiné signály. Stačí se jenom podívat na rostlinu a podle toho, jak vypadá, zvolit odpovídající následující postup. Poradíme vám, čeho si všímat, aby vaše pokojové rostliny byly dokonalé.

Měkké, žluté listy

Tento signál, který vám pokojové rokliny dávají, musíte pochopit tak, že mají až moc vody. Základem je tedy začít je zalévat méně. Také se věnujte květináči, kde uděláte ve spodní části otvory. Přebytečná voda snadno vyteče a rostlina jí bude mít tolik, kolik jí potřebuje.

Hnědé, na krajích suché listy

Pokud vaše pokojové rostliny vypadají takto, je to opět problém značící špatné zalévání. V tomto případě je však vody málo. Nejprve je třeba jako první pomoc rostlinu důkladně zalít. Dále byste měli zkrátit intervaly zalévání a zvýšit i množství vody, kterou rostlina dostane.

Měkké, vybledlé listy

Problém zde není ani tak v tom, že má rostlina málo nebo hodně vody, ale v tom, že jí chybí živiny. Postup je v takovém případě snadný. Stačí trochu hnojiva a budete překvapeni, jak to rostlinu za pár dní změní. Hnojivo je opět možno použít jak přírodní, tak i chemické.

Pavučiny, plísně, tečky a jiné…

Pokud listy vaší rostliny vypadají zvláštně, a je na nich něco co by zde být nemělo, rozhodně se jedná o napadení škůdcem. V tom případě je nutné ho zahubit. Snažte se identifikovat, co je to za škůdce a potom použít správný prostředek. Pokud nevíte, zkuste ty univerzální. Pamatujte také na to, že kromě chemie se dají použít i přírodní produkty na eliminaci škůdců.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]