Polomáčené banánky z PET lahve. Nepotřebujete zdobičku ani formičky. Když mi kamarádka tyto sušenky nabídla ke kávě, nevěřila jsem, že nejsou z obchodu

Vytvořte si křehoučké sušenky ke kávě nebo čaji, jejichž přípravu zvládne úplně každý a nebudete potřebovat žádné speciální nástroje.

K výrobě tohoto oblíbeného pečiva vám bude stačit pouze pár obyčejných surovin a plastová PET láhev. Vznikne vám velmi chutné křehké pečivo, kterým budou všichni milovníci sladkého ohromeni.  Tento recept vám nezabere více než deset minut a můžete své návštěvě podávat ke kávě sušenky z vlastní cukrářské dílny. Příprava je neuvěřitelně rychlá, snadná a zábavná. Klidně vám mohou pomoci i děti.

Připravte si tyto ingredience

  • hladká mouka  –  390 g
  • cukr  –  160 g
  • máslo  –  120 g
  • olej  –  75 g
  • prášek do pečiva  –  10 g
  • vanilkový cukr  –  5 g
  • vejce  –  2 ks
  • mléčná čokoláda  –  160 g

Postup přípravy receptu

Nejprve začněte tím, že si z lednice vytáhnete máslo a vejce, a to proto, aby bylo obojí v pokojové teplotě. Mezitím můžete připravit zdobičku z PET lahve, kterou si připravíte následujícím způsobem. Sejměte víčko plastové láhve a nakreslete si na jeho střed fixem šesticípou hvězdičku. Nejsnáze to uděláte tak, že si nakreslíte dva trojúhelníky přes sebe. Planžetovým nožem poté hvězdičku vyřízněte a následně hotové víčko našroubujete zpět na lahev.
Teď již máte nástroj hotový a můžete začít s přípravou těsta. Vezměte si změklé máslo, které rozkrájíte na menší kostky a vložíte jej do hluboké mísy. Přidejte k němu sklenici cukru a cukrářskou stěrkou nebo vařečkou vše důkladně utřete, aby se cukr s máslem spojily. Jakmile budete mít hotovo a  máslová směs bude mít tu správnou konzistenci, přidejte dvě celá vajíčka, tři čtvrtě sklenky rostlinného oleje a míchejte, dokud vám nevznikne celistvé těsto.


K těstu přidejte kypřící prášek, vanilkový cukr a pořádně promíchejte. Nakonec přidáte hladkou mouku a zpracujte hladké nelepivé těsto, které po menších dávkách napěchujete do připravené PET láhve.

Vzhledem k tomu, že je pěchování do malého hrdla obtížnější, můžete klidně použít lahev, která má širší hrdlo, například ta od ledového čaje.

Nyní máte téměř hotovo

Vezměte si pečicí plech, který vyložíte pečicím papírem. Z připravené PET lahve budete vytlačovat na plech proužky těsta a po dvou až třech centimetrech je oddělte prstem nebo příborovým nožem. Pokračujte po celé ploše plechu. Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia a pečte je po dobu 10 až 15 minut. Hotové sušenky nechte zchladnout a připravte si snadnou polevu. Rozehřejete mléčnou čokoládu a namočte v ní polovinu každé sušenky. Klidně můžete čokoládový konec posypat kousky oblíbených oříšků.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]