Spousta lidí se snaží si péct pečivo doma. Někdy je to reakcí na to, jak se vše zdražuje. S pomocí tohoto receptu můžete vyzkoušet domácí chléb i vy.
Domácí pečivo si lidé pečou z důvodu, že jim kupované nechutná nebo například proto, že suroviny na domácí chléb vyjdou levněji, než si chléb koupit. Někteří k tomu využívají domácí pekárny přímo určené na pečení chlebu. Upéct chléb lze samozřejmě i v troubě, o čemž se přesvědčíte pomocí tohoto receptu, díky kterému chutná domácí chléb zkrátka výborně.
Co budete potřebovat
- 500 ml teplé vody
- 2 polévkové lžíce cukru
- 8 g suchého droždí
- 400 g celozrnné mouky
- 50 mg rostlinného oleje
- 2 čajové lžičky soli
Připravte si těsto
Základem domácího chlebu je bezpochyby příprava těsta. Vezměte si tedy větší misku, do které dejte droždí, cukr a vše zalijte teplou vodou. Vše zamíchejte, poté přikryjte pokličkou a nechte 5 minut odpočinout. Následně po uplynutí této doby přidejte do mísy mouku se solí a vytvořte těsto.
Vytvarujte chlebové těsto
Po vytvoření těsta si posypte pracovní plochu troškou mouky, vyjměte těsto z mísy a důkladně hněťte, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Poté jen vezměte zapékací mísu, vymažte ji olejem a těsto do ni dejte na hodinu opět odpočinout. Mísu nezapomeňte přikrýt například utěrkou nebo víkem.
Chléb dejte péct
Vyjměte chléb z větší zapékací mísy, těsto rozdělte na dva kusy a vytvarujte je do tvaru chlebu. Poté si vezměte 2 menší zapékací formy, které jsou například na dorty a vymažte je olejem. Do každé z nich vložte jeden kus chlebu a 20 minut nechte odstát. Poté chleby potřete vodou a posypte moukou. Předehřejte si troubu na 200 °C, ve které následně oba chleby pečte přibližně 30 minut. Pak už chleby jen vytáhněte z trouby a máte hotovo. Chléb by měl být měkký a nadýchaný.
Napište komentář