Každý z nás touží po krásné a hebké pokožce. Vypadat skvěle, a také se tak cítit. Někdo dokonce neváhá utrácet nemalé sumy za péči o pokožku. Co si budeme povídat, kosmetika nebývá mnohdy zrovna nejlevnější.
Ovšem ukazuje se, že každý má kontrolu nad tím, jak v určitém věku vypadá. Vše je o životním stylu. Jinak bude vypadat pleť kuřačky a jinak nekuřačky, která navíc dodržuje pitný režim a zdravě se stravuje. To není žádné tajemství, ani převratná novinka. Tajemství spočívá v kolagenu.
Přestože má kůže mnoho vrstev, je většinou rozdělena do 3 obecných částí:
- Vnitřní vrstva – obsahuje tuk, krevní cévy, vlasové folikuly a potní žlázy, je pod dermou.
- Střední vrstva – obsahuje olejové žlázy, vlasové folikuly, nervy a krevní cévy. Poskytuje také vitamíny epidermis.
- Vnější vrstva – obsahuje proteiny, pigmenty a kožní buňky.
Každá vrstva rovněž obsahuje pojivovou tkáň s kolagenovými filamenty, aby poskytovala podložní a elastinové prameny, aby poskytla přizpůsobivost a kvalitu. Kvalita pokožky se různí podle genetických dispozicí, používané kosmetiky, výživy, pitného režimu, vystavování se slunečnímu záření, dokonce záleží na tělesné hmotnosti (tuku) a mnoho dalšího.
Díky zrání/stárnutí se vnější vrstva kůže zmenšuje, přestože množství buněčných vrstev zůstává nezměněno. Zrající pleť je mnohem tenčí, sušší a má sklony k tvorbě vrásek. I hojení drobných ranek může být u stárnoucí pokožky mnohonásobně pomalejší. Přesto lze pokožce zajistit veškerý komfort a docílit mladšího vzhledu. Klíčem je hydratace – zevnitř i zvenčí a dostatek bílkovin ve stravě. Nejen bílkovin, samozřejmě svou roli hraje celková výživa (vitamíny, minerály) a mimo to existují potraviny, které pomáhají s produkcí kolagenu. Které to jsou?
Potraviny, které pomáhají s produkcí kolagenu
-
Kadeřávek
-
Ryby
-
Bobulovité ovoce
-
Čočka
-
Vejce
-
Chřest
-
Lněná a další semena
-
Cizrna
-
Kuřecí a hovězí maso
- Avokádo
-
Špenát
-
Zelený a bílý čaj
-
Citrusové plody
-
Vlašské a další ořechy
-
Kiwi
-
Zelí
-
Brokolice
-
Papriky
-
Klíčky
-
Červená řepa
-
Česnek a cibule
-
Ústřice
-
Vývar z kostí
-
Vejce
-
Spirulina
-
Mrkev
-
Batáty
-
Sója
Tyto potraviny obsahují látky důležité pro syntézu kolagenu a aminokyseliny, které chrání tělo před poškozením volnými radikály, které mohou poškozovat pokožku a brzdit tvorbu kolagenu. Ačkoli tělo vytváří neustále nový kolagen, kolem 35. roku už začíná jeho tvorba klesat, ani jeho kvalita již není tak dobrá, jako v mladším věku. Výtečné však je, že vedle kosmetických výrobků lze přirozeně navýšit tvorbu kolagenu v kůži i díky potravinám. Zajistěte si tedy pestrou stravu a máte vyhráno. Vedle potravin můžete sáhnout i po doplňcích stravy.
Obrázky: archanaskitchen, saukandcentral