Potraviny, jejichž konzumace podporuje mladistvý vzhled a zdravou pokožku

Každý z nás touží po krásné a hebké pokožce. Vypadat skvěle, a také se tak cítit. Někdo dokonce neváhá utrácet nemalé sumy za péči o pokožku. Co si budeme povídat, kosmetika nebývá mnohdy zrovna nejlevnější.

Ovšem ukazuje se, že každý má kontrolu nad tím, jak v určitém věku vypadá. Vše je o životním stylu. Jinak bude vypadat pleť kuřačky a jinak nekuřačky, která navíc dodržuje pitný režim a zdravě se stravuje. To není žádné tajemství, ani převratná novinka. Tajemství spočívá v kolagenu.

Přestože má kůže mnoho vrstev, je většinou rozdělena do 3 obecných částí:

  • Vnitřní vrstva – obsahuje tuk, krevní cévy, vlasové folikuly a potní žlázy, je pod dermou.
  • Střední vrstva – obsahuje olejové žlázy, vlasové folikuly, nervy a krevní cévy. Poskytuje také vitamíny epidermis.
  • Vnější vrstva – obsahuje proteiny, pigmenty a kožní buňky.

Každá vrstva rovněž obsahuje pojivovou tkáň s kolagenovými filamenty, aby poskytovala podložní a elastinové prameny, aby poskytla přizpůsobivost a kvalitu. Kvalita pokožky se různí podle genetických dispozicí, používané kosmetiky, výživy, pitného režimu, vystavování se slunečnímu záření, dokonce záleží na tělesné hmotnosti (tuku) a mnoho dalšího.

Díky zrání/stárnutí se vnější vrstva kůže zmenšuje, přestože množství buněčných vrstev zůstává nezměněno. Zrající pleť je mnohem tenčí, sušší a má sklony k tvorbě vrásek. I hojení drobných ranek může být u stárnoucí pokožky mnohonásobně pomalejší. Přesto lze pokožce zajistit veškerý komfort a docílit mladšího vzhledu. Klíčem je hydratace – zevnitř i zvenčí a dostatek bílkovin ve stravě. Nejen bílkovin, samozřejmě svou roli hraje celková výživa (vitamíny, minerály) a mimo to existují potraviny, které pomáhají s produkcí kolagenu. Které to jsou?

Potraviny, které pomáhají s produkcí kolagenu

  • Kadeřávek

  • Ryby

  • Bobulovité ovoce

  • Čočka

  • Vejce

  • Chřest

  • Lněná a další semena

  • Cizrna

  • Kuřecí a hovězí maso

  • Avokádo
  • Špenát

  • Zelený a bílý čaj

  • Citrusové plody

  • Vlašské a další ořechy

  • Kiwi

  • Zelí

  • Brokolice

  • Papriky

  • Klíčky

  • Červená řepa

  • Česnek a cibule

  • Ústřice

  • Vývar z kostí

  • Vejce

  • Spirulina

  • Mrkev

  • Batáty

  • Sója

Tyto potraviny obsahují látky důležité pro syntézu kolagenu a aminokyseliny, které chrání tělo před poškozením volnými radikály, které mohou poškozovat pokožku a brzdit tvorbu kolagenu. Ačkoli tělo vytváří neustále nový kolagen, kolem 35. roku už začíná jeho tvorba klesat, ani jeho kvalita již není tak dobrá, jako v mladším věku. Výtečné však je, že vedle kosmetických výrobků lze přirozeně navýšit tvorbu kolagenu v kůži i díky potravinám. Zajistěte si tedy pestrou stravu a máte vyhráno. Vedle potravin můžete sáhnout i po doplňcích stravy.

Obrázky: archanaskitchen, saukandcentral