Někteří mohou mít stolici několikrát denně, jiní s tím mají naopak nemalé problémy. Mnoho z nás se proto zajímá, zda je jejich frekvence normální, nebo by měli vyhledat rad odborníka.
Jaká by měla být správná frekvence vyprazdňování našich střev, je otázka, která trápí mnohé z nás. Důležité je, aby k vyprazdňování docházelo pravidelně. Zabrání se tím vzniku střevních potíží, mezi které se řadí bolest břicha, nadýmání nebo žaludeční nevolnost. Jak tedy poznat, že naše střeva fungují tak, jak mají?
Vše co potřebujete vědět o procesu vyprazdňování
Náš trávicí systém není schopen absorbovat veškeré potraviny, které během dne zkonzumujeme. Výsledkem toho je, že se zbytky nestrávené potravy mění ve výkaly. Studie zjistily, že 95,5% populace má funkčnost střev podle schématu „3-3“, což znamená, že chodí na toaletu v rozmezí 3 krát denně až 3 krát týdně. Ze studií také vyplývá, že k problémům s vyprazdňováním jsou více náchylné ženy než muži. Častěji se u nich vyskytuje stolice, která se jeví jako příliš tvrdá nebo naopak příliš měkká.
Nejčastějšími poruchami trávicího traktu jsou zácpa a průjem. Jejich diagnostika nezávisí pouze na frekvenci stolice, ale také na jejím celkovém vzhledu. Pokud trpíte průjmem, stolice je měkká a vodnatá. Pokud naopak zácpou, stolice je velmi tvrdá a je obtížné ji vyloučit. Oba tyto jevy jsou doprovázeny bolestí v břišní oblasti.
Zpozornět bychom měli, pokud se u nás změnila frekvence vylučování. Může se jednat o prvotní příznak znamenající onemocnění. Doktora bychom měli vyhledat také v případě, že naše stolice změní barvu, konzistenci, vyskytuje se v ní hlen nebo dokonce krev.
Onemocnění postihující náš trávicí trakt
Aby byla možná kompletní diagnostika, provede specialista vyšetření stolice. Z výkalů určí kvalitu Vaší střevní mikrobioty. Zdraví střev totiž závisí na její kvalitě a na rozmanitosti obsažených mikroorganismů. Problémy se zácpou nám dokáže vyřešit změna stravovacích návyků. Je potřebný dostatečný příjem luštěnin, ovoce a zeleniny. Současně se také vyvarujte konzumaci potravin, které zácpu podporují. Patří sem lepek, bílá rýže, červené maso, bílá mouka, alkoholické nápoje nebo i příliš častá konzumace kávy. Potraviny je vhodné nahradit těmi, které vyměšování podporují. K těm se řadí pomeranč, lněná semínka, hrušky, květák, špenát, švestky nebo artyčoky.
Na frekvenci našeho vylučování a kvalitu stolice má vliv několik faktorů. Kromě stravy je důležitým faktorem pitný režim. Nedostatečná hydratace způsobuje, že stolice je tužší a obtížněji se vylučuje. S věkem také dochází ke zpomalení funkce střev.
Naši stolici také negativně ovlivňují některé druhy léků a nedostatek fyzické aktivity. U žen se problém s vyměšování objevuje často bezprostředně před nebo během menstruace. Ovlivnit nás může také stud, mnoho lidí není schopno k vyprazdňování využít veřejných záchodů nebo toalety na pracovišti.
Zdroj: Healthline