Pravost zlata ověří zlatník nebo jednoduchý domácí postup

Ověřit pravost zlata nemusí jenom zlatník, ale můžete to zvládnout i vy, v pohodlí domova. Není to nic těžkého. Ukážeme vám osvědčený postup, který vám prozradí, zda šperky které nosíte, jsou skutečně z tohoto ušlechtilého kovu, nebo se jedná o padělek.

Bez nutnosti opustit dům

Nejenom, že ověřit pravost zlata zvládnete v pohodlí vašeho domova, ale jistě tam najdete i ty věci, které jsou k tomu potřeba. Vaši nemovitost tak nebude nutné opouštět. A co je nutné mít při ruce a jak postupovat? Na to se podíváme společně.

Podívejte se na značky

Jako první je vhodné podívat se na takzvané značky ryzosti. Ty jsou velmi malé a tak se bude hodit lupa. Podle nich však snadno zjistíte, zda před sebou máte opravdu pravé zlato, nebo něco jiného. Pokud zde daná značka není, můžete si být jisti, že je to padělek. To, že na šperku značka je ale stále ještě nemusí znamenat, že jde o originál.

Použijte jód

Druhá metoda, už mnohem kvalitnější, je založena na použití jódu. Ten najdete ve většině domácích lékárniček. Jako první kápněte jód na nějaký jiný kov, abyste viděli, jak s ním reaguje a co se stane. A potom můžete ověřit pravost zlata. Stačí jenom kápnout jód na daný kus šperky, nebo ho můžete kápnout na hadřík a tím potřít méně viditelné místo.

A potom sledujte reakci. Když dojde k tomu, že se objeví výrazná nazelenalá skvrna, zlato v ruce nemáte. Pokud ne, máte štěstí a vaše šperky jsou skutečně pravé. To si potvrdíte tím, že místo kde došlo ke kontaktu jódu, bude jenom lehce tmavší. To znamená, že máte v ruce pravé zlato, tedy skutečně tento ušlechtilý kov.

Šperk vyčistěte

Když jste zjistili pravost zlata, je třeba šperk na závěr zase vyčistit. K tomu postačí kartáček a trocha pasty. Nejenom, že tímto čištěním odstraníte stopy po jódu, ale také dojde k tomu, že se vám povede eliminovat i jakékoliv další nečistoty a vaše zlaté šperky dokonale prokouknou.

Fotografie: Mandarynka

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]