Smetanový termizovaný sýr Philadelphia je oblíbený v teplé i ve studené kuchyni. Nelze si bez něho představit například známý cheesecake.
Světlo světa spatřil sýr typu cream cheese na začátku 70. let 19. století v USA. V roce 1880 dostal název Philadelphia podle známého amerického stejnojmenného města, ve kterém se připravovaly pokrmy, pro něž byla typická vysoká kvalita. O sto let později se tento sýr dostal i na evropský trh. Sýr Philadelphia se používá na přípravu salátů, omáček, polévke, koláčů, dortů, ba i koktejlů. Víte, že si ho můžete vyrobit sami doma, a to buď z přírodního jogurtu, nebo z kefíru?
Co budete potřebovat na přípravu sýru Philadelphia
- 500 g přírodního jogurtu
- 250 g zakysané smetany
- sůl, cukr, citronová šťáva
nebo
- 400 g kefíru
- 350 g zakysané smetany
- sůl, cukr
Postup přípravy
- Vezmete hlubší misku a v ní smícháte jogurt se zakysanou smetanou, případně kefír se zakysanou smetanou. Dochutíte solí a přidáte citronovou šťávu.
- Pak potřebujete velký cedník, do kterého vložíte několik vrstev gázy (asi čtyř až pět). Cedník s gázou naplníte dobře promíchanou smetanovo-jogurtovou (nebo kefírovou) hmotou. Gáza by měla být tak velká, aby směs celou na povrchu přikryla.
- Protože z cedníku bude pomalu odkapávat tekutina, je třeba ho dát nad misku nebo hluboký talíř.
- Směs v cedníku je třeba zatížit, třeba talířkem a nějakým závažím. Lze použít uzavíratelnou sklenici s vodou, která je dostatečně těžká.
- Nyní přišel čas, abyste tímto způsobem připravenou směs vložili do ledničky. Zde by měla stát aspoň 12 hodin. Vhodnější ale bude až dva dny. Jedná se o dobu zrání sýru Philadelphia.
- Jakmile tato doba zrání uplyne, můžete se podívat, co se vám podařilo vytvořit. Z jogurtovo-smetanové směsi by se měla stát tuhá hmota. Její tuhost záleží na tom, jak dlouho necháte sýr zrát v ledničce.
- Hotový sýr Philadelphia se uchovává v uzavíratelné nádobě v chladničce. Ihned ho lze použít na přípravu dortu, koláče či do salátu.
Napište komentář