Mleté maso nemusí být vždy jen přísadou do boloňské omáčky. Můžeme si z něj připravit lahodný masový plátek a to dokonce i bez smažení.
Mleté maso často používáme jako přísadu do omáček, polévek nebo na výrobu smažených karbanátků. Málokdo ale ví, že se z něj dají vytvořit chutné masové plátky, připomínající vepřové kotlety. Jedná se o masový pokrm který je nejen chutný, ale také zdravý, protože se obejde bez zbytečného smažení. Připravili jsme si pro vás recept na jedinečné kotlety z mletého masa plněné cibulkou a okurkami.
Budeme potřebovat mleté maso, chléb a mléko
Příprava kotlet není nijak náročná. Vystačíme si s pár základními surovinami, které má v kuchyni každý z nás. Na přípravu oběda budeme potřebovat 500 g mletého masa, 3 plátky starého chleba, jednu cibuli, 150 g mléka a koření. Pokud nemáme k dispozici mléko nebo jsme na něj alergičtí, můžeme ho v receptu jednoduše nahradit vodou.
Chleba si umístíme do větší misky a zalijeme odměřeným množstvím mléka. Jakmile chleba mléko nasákne přidáme mleté maso a najemno nakrájenou cibuli. Celou směs následně umístíme do mlýnku na maso a rozemeleme na hladkou hmotu. Podle chuti také dosolíme a opepříme. Vzniklou směs následně umístíme na prkénko a rozklepeme do tvaru kotlet.
Neodolatelnou chuť našim kotletám dodá směs
Jednotlivé kotlety si následně potřeme směsí, která jim dodá jedinečnou chuť. Na její přípravu budeme potřebovat 3 lžíce kečupu, jednu nakládanou okurku, jeden kus cibule a 120 g sýra. Cibuli nakrájíme na malé kousky a umístíme do misky. Zakápneme 1 lžičkou octa a půl lžičkou cukru. V takto připravené směsi necháme cibuli chvíli marinovat. Mezitím si nakrájíme nakládanou okurku na tenké plátky.
Mleté maso umístíme na pečící papír v požadovaném tvaru. Do středu každé kotlety uděláme malý zářez, aby nedošlo k jejich deformaci. Jednotlivé kotlety namažeme kečupem, posypeme nakládanou cibulkou a položíme na ně plátky okurky. To celé zasypeme mohutnou vrstvou sýra. Kotlety pečeme v troubě v předehřáté na 180 stupňů Celsia a to po dobu 25 minut. Výsledný masový pokrm je nejen šťavnatý, ale také zdravý, protože je připravený bez použití oleje.