Zeleninové pokrmy zkrátka k létu a velkým venkovním teplotám patří. Jedním z hodně rozšířených druhů je nejen cuketa, ale také její příbuzná dýně. Obě dvě tyto potraviny se hodí na následující recept.
Cuketa a dýně jsou druhem zeleniny, který v českých zahradách můžeme spatřit v létě. Jsou velmi oblíbené hlavně proto, že jejich pěstování není nijak náročné a přesto z nich dokážeme uvařit lahodný pokrm. Pokud nám dochází nápady na to, jak tento druh zeleniny připravit, není nic jednoduššího než sáhnout po pár dalších surovinách a vše umístit do jednoho pekáče.
Ingredience potřebné na přípravu rychlé večeře
- dýně nebo cuketa (cca 30 dkg na osobu)
- rajčata
- kuřecí maso nebo klobása
- uzená slanina
- sůl a pepř
Nejen příprava, ale ani samotné vaření není nijak náročné
Jako první si vezmeme dýni nebo cuketu, kterou nakrájíme na tenké plátky. Cuketa je velmi bohatá na vodu, je proto dobré jednotlivé plátky posolit a odložit na chvíli stranou. Sůl se totiž postará o to, že cuketa ztratí přebytečnou vodu a tu pak jednoduše otřeme papírovým ubrouskem. Vnitřní struktur dýně je odlišné, tento postup u ní není potřeba aplikovat.
Vše smícháme a dáme do trouby
Na pánvičce s trochou oleje si orestujeme nakrájená rajčata a to spolu s vybraným druhem masa. Pokud chceme, můžeme přidat i další druhy zeleniny, například papriku nebo cibuli. Následně si vezmeme k ruce zapékací mísu, jejíž dno nejprve vymažeme kapkou oleje a poté na něj naskládáme nakrájené plátky uzené slaniny.
Recept na takovou cuketu dobyl celý svět. Zbrusu luxusní mix chutí: Cuketa je chutnější než maso
Pokrm vrstvíme podobně jako lasagne
Na vrstvu slaniny následně umístíme nakrájenou dýni nebo cuketu. Poslední vrstvu nám tvoří připravené směs zeleniny a masa, kterou do pekáče přendáme z pánvičky. Nyní opět sáhneme po slanině a jednotlivé vrstvy opakujeme do té doby, dokud nám vystačí suroviny nebo není náš pekáč zcela plný. Poslední vrstvou by měla být dýně, tu následně také osolíme a opepříme a pokud chceme, můžeme posypat vrstvou nastrouhaného sýru. Pečeme v horké troubě po dobu 15 – 20 minut.
Napište komentář