Vánoční čas se blíží nezastavitelným tempem a proto je velmi důležité, abyste co nejdříve začali s přípravou sladkého cukroví.
Pečení cukroví patří mezi neodmyslitelnou část vánočního období a proto byste měli začít myslet na to, jak nejlépe obohatit své talíře. Pokud vás ovšem láká vyzkoušet něco nového, husarské koláčky by pro vás mohli být tím pravým ořechovým. Jejich příprava je velmi snadná, ovšem výsledek stojí opravdu za to. Kombinace sladkého těsta a ovocného džemu přeci nikdy nemůže zklamat. Vrhněte se do příprav dřív, než bude pozdě.
Originální husarské koláčky
Husarské koláčky jsou jedním z těch druhů cukroví, které bohužel nevídáme na talířích tak často. Mnoho lidí se raději drží perníčků, rohlíčků či vosích hnízd, ovšem pokud chcete být letos originální, proč si nepřipravit něco nového? Recept je navíc velmi jednoduchý, takže se nemusíte bát, že by se vám něco nepovedlo. Pro přípravu budete potřebovat následující ingredience:
- 300 gramů hladké mouky
- 190 gramů změklého másla
- 100 gramů cukru
- 100 gramů mletých ořechů
- 2 ks vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- Prášek do pečiva
- Špetka soli
- Citronová kůra, dle chuti
- Ovocný džem, podle potřeby
- Moučkový cukr, podle potřeby
Postup pro přípravu:
- Nejprve si připravte mísu, do které nasypte hladkou mouku, mleté ořechy, špetku soli, prášek do pečiva a ingredience pořádně promíchejte.
- Dále si připravte změklé máslo, které vyšlehejte společně s cukrem a vanilkovým cukrem tak, aby vám vznikla krémová směs. Do té dále přidejte dvě vajíčka a všechny ingredience míchejte, dokud nevytvoří homogenní směs.
- Do máslové směsi nyní přidejte směs mouky a ořechů a vypracujte jednotné těsto. To zabalte do potravinářské fólie a vložte ho na hodinu do lednice.
- Po uplynutí jedné hodiny vyjměte těsto ven a po menších kouscích jej tvarujte do kuliček velikosti vlašského ořechu. Ty následně vyskládejte vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem.
- Nyní do každé kuličky udělejte pomocí vašeho prstu důlek, který následně naplňte marmeládou.
- Připravené koláčky nyní již vložte do předehřáté trouby na 170 °C a pečte je kolem 15 až 20 minut. Poté je nechte zchladnout a nakonec je posypte moučkovým cukrem.
- A máte hotovo, dobrou chuť!
Je docela možné, že se marmeláda během pečení vysuší a proto jí můžete po vyndání sušenek z trouby trošku přidat. Krom toho si dejte pozor při přípravě těsta, aby máslo i vajíčka měli pokojovou teplotu. Pokud by byli ingredience moc chladné, je možné, že by se nemuseli dobře spojit.