Pokud často a rádi vaříte i pečete, pak víte, že existuje spousta různého koření, které jídlům dodá ten správný břink. Do některých jídel se dávají již předem připravené kořenící směsi, abyste nemuseli přidávat koření po jednom. Mimo jiné se aroma z koření mezi sebou prolne a výsledek je pak o to lepší.
Nejčastější směs koření je: gulášové koření, grilovací kořenící směs, perníkové koření, koření na přípravu svařeného vína, chlebové koření a další. Přinášíme vám tipy na kořenící směsi a jak si je můžete doma snadno vyrobit.
Koření na dýňový koláč
Dýňové koření je velmi oblíbené, ačkoli u nás ještě není tak rozšířené, jako v zahraničí. Jestliže však zbožňujete pokrmy z dýně, zejména pak koláč, tento tip na kořenící směs uvítáte. Potřebovat budete: 2 lžičky mleté skořice, ½ lžičky sušeného zázvoru, ½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, ¼ lžičky mletého hřebíčku, ¼ lžičky mleté vanilky. Koření použijete jak u přípravy koláče, tak k dochucení dýňového latté.
Chlebové koření
U doma připravovaných kořenících směsí je dobré to, že přesně víte, co jste do něj dali. Mnohdy si můžete něco i přidat, dle vlastních chuťových preferencí. Základem chlebového koření je kmín, fenykl, koriandr a následně můžete přidat i další bylinky a koření, podle toho, co máte rádi.
Smíchejte mleté koření: kmín, fenykl, koriandr, černuchu, kardamom od každého 3 lžíce. Přidat však můžete i mák, sušený česnek nebo cibuli – jak jen chcete. Do těsta na chléb se pak přidává 1 lžička koření.
Perníkové koření
Využijete na přípravu perníčků, sušenek, perníku na plech, perníkové bábovky, ale i k dochucení horkých nápojů. Pro výrobu perníkového koření budete potřebovat anýz ½ lžíce, skořici 2 lžíce, hřebíček 1 lžíce, badyán ½ lžíce, nové koření 1 lžíce, kardamom ½ lžíce, fenykl ½ lžíce, koriandr ½ lžíce, zázvor 2 lžíce, muškátový oříšek ½ lžíce, mletá vanilka ½ lžíce. Když některé z koření vynecháte, moc to zase vadit nebude, ale takovým základem je skořice, hřebíček, zázvor, muškátový oříšek, nové koření.
Gulášové koření
Použijete jednak k přípravě guláše z hovězího, vepřového nebo kuřecího masa, gulášové polévky, ale i k ochucení některých některých druhů pečeného/grilovaného masa a dalších jídel, jako je fazolový guláš apod.
Na tuto kořenící směs budete potřebovat: majoránku, sušený česnek, sušená cibule, drcený nebo mletý kmín, pepř (může být i barevný pepř) a citronovou kůru, dále pak červenou papriku (dle libosti sladkou nebo pálivou). Přidat můžete i sušený rozmarýn, saturejku, jalovcové kuličky, sušenou petržel.
Vyrábět domácí kořenící směsi je zábava a pokaždé si můžete namíchat jiné složení, něčeho dát více, něčeho zase méně. Sami tak přijdete postupně na to, co vám vyhovuje nejlépe. Je dobré si vždy zapisovat, čeho jste kolik přidali, ať příště víte.