Problémy s játry je třeba řešit včas. Upozorní vás na ně jasné příznaky

Fotografie: Freepik

Játra jsou pro normální funkci lidského organismu velice potřebná. Z fyziologického hlediska je můžeme nazvat žlázou, která podporuje trávení díky produkci žluči. Také jsou zásobárnou železa, vitamínů, minerálních látek a glykogenu. Pakliže játra přestanou fungovat tak, jak mají, mohou se objevit potíže nejrůznějšího charakteru. Nyní vám osvětlíme několik příznaků, které se mohou vyskytnout.

Výčet příznaků, které se mohou objevit u jaterní dysfunkce

Pozorovat můžete při zhoršené funkci jater tyto projevy:

  • bezdůvodný přírůstek hmotnosti
  • hormonální nerovnováhu
  • problematickou pleť a pokožku (zvýšená tvorba pupínků, příliš mastná kůže)
  • bolesti kloubů a svalů
  • depresivní a úzkostné stavy
  • časté bolesti hlavy
  • únavu, ztrátu síly a anergie
  • zhoršenou koncentraci
  • zažloutlé bělmo
  • zvýšenou ospalost
  • nadměrné pocení
  • tmavou moč a světlou stolici
  • průjem nebo zácpu (obecně bolest břicha)
  • zápach z úst
Fotografie: Pixabay

Jak problémy s játry vyřešit?

Pakliže jste na sobě zpozorovali několik výše zmíněných příznaků, je potřeba být obezřetný. Vhodné je rovněž navštívit praktického lékaře, který provede základní vyšetření, případně i odebere vzorek krve. Abyste se s jaterními obtížemi nepotýkali, můžete velmi snadno zdravotním problémům přecházet. Jak konkrétně?

  • Denně vypijte alespoň šest až osm sklenic čisté vody.
  • Do jídelníčku začleňte lněná, slunečnicová, sezamová, nebo dýňová semínka, luštěniny a obiloviny.
  • Jezte potraviny, které jsou bohaté na vlákninu, tj. brokolici, zelí, mangold, artyčoky, hlávkový salát, mrkev a řepu.
  • Omezte konzumaci alkoholu na minimum, případně jej vyčleňte ze svého života úplně.
  • Pojídejte potraviny, které mají zvýšený obsah síry: vejce, česnek, cibuli a zelí.
Fotografie: Pixabay

Další tipy pro zdravější život

Pro lepší jaterní kondici můžete vyzkoušet také pravidelné ranní popíjení drinku ze sklenice teplé vody a trochy citronové šťávy. Jinak se při potížích s játry nedoporučuje konzumace sóji a sójových výrobků. Nevhodné jsou i sladkosti a pečivo z bílé mouky.

Každý den je dobré sníst i kus listové zeleniny, která organismu doplní vitamín C, B, hořčík a kyselinu listovou. Všechny tyto látky jsou potřebné pro správné jaterní funkce. V neposlední řadě se vyhněte průmyslově vyrobeným potravinám, hotovým jídlům a rychlému občerstvení, v kterém je vysoký obsah nezdravých tuků.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]