Existuje mnoho různých příčin špatného dechu, ale mezi nejčastější patří špatná ústní hygiena, konzumace aromatických potravin a kouření cigaret. V dnešním článku se nebudeme zabývat možnými příčinami, kterých je skutečně mnoho, ale zaměříme se na prostředky, které vám pomohou tento problém řešit. Tipy, které vám prozradíme pochází z ájurvédy, jedná se tedy o čistě přírodní praktiky, bez vedlejších účinků na zdraví.
Jablko nebo hruška
Jablko či hrušku můžete žvýkat jako prevenci, ale i v případě, že jste si nevábného dechu vědomi. Žvýkání tohoto ovoce odstraní zbytky jídel i bakterie, které nejčastěji ulpívají na jazyku i dásních a způsobují zápach.
Žvýkání máty nebo petržele
Petržel i máta se často používají jako ozdoba talíře. Ovšem nejde pouze o ozdobu, umístění těchto bylinek není pouze z estetických důvodů. Má to i jiný důvod. Odložte si mátu nebo petržel na okraj talíře a nechte si je až úplně nakonec. Žvýkání těchto aromatických bylin zabrání nepříjemnému dechu.
Žvýkejte hřebíček
Jestliže kouříte, ale žvýkačky ani bonbóny nemáte v oblibě, noste u sebe v malé skleničce hřebíček. Kdykoliv si jej můžete vzít a žvýkat. Hřebíček nejenže ihned osvěží dech, ale likviduje i bakterie v ústech.
Šálek zeleného čaje
Konzumace čerstvě uvařeného šálku zeleného čaje pomáhá v boji se zápachem z úst, protože má vynikající antimikrobiální vlastnosti. Můžete nechat trochu zeleného čaje také vychladnout na pokojovou teplotu a použít jako ústní vodu.
Ananasová šťáva
Pokud zelený čaj není k dispozici, můžete si také jednoduše dát sklenici ananasové šťávy. Kyselina tohoto nápoje pomáhá zabíjet některé z bakterií způsobujících špatný dech v ústech. Ananasová šťáva také pomáhá optimalizovat trávení a jednou z běžných příčin špatného dechu je právě špatné trávení.
Dejte si na svačinu jogurt
Když už mluvíme o špatném trávení jako o příčině špatného dechu, je jogurt na svačinku skvělý nápad. Jogurt pomáhá zlepšit trávení tím, že dodává dobré bakterie do střev. Samozřejmě se to týká neochuceného bílého jogurtu.
Fotografie: Pixabay