Recept na úžasné domácí křupavé rohlíky, už nebudete chtít ty kupované z obchodu

Kupované rohlíky mohou být ještě ten den tvrdé. Upečte si své domácí rohlíky, které vydrží krásně měkké a vláčné i do druhého dne. 

Kupované rohlíky jsou druhý den většinou tvrdé a nejsou vůbec dobré. Tento recept vás opravdu uchvátí. Tyto rohlíky vydrží krásně křupavé a vláčné i do druhého dne a vy budete mít jistotu, že nebudete muset jíst ke snídani ty tvrdé jako z obchodu. Recept není moc náročný a opravdu si ho zamilujete. Pokud dodržíte postup, zvládne je každý, i méně zdatný kuchař.

Ingredience na domácí rohlíky

Těsto si můžete připravit pomocí hnětacího robotu nebo i klasicky v míse vařečkou. Pokud ovšem máte doma domácí pekárnu, usnadní vám mnoho práce a těsto vypracuje za vás. Na domácí rohlíky budete potřebovat:

  • 800 g hladké mouky
  • 80 g másla
  • 80g sádla
  • 40 g droždí
  • 450 ml mléka
  • polévkovou lžíci cukru
  • polévkovou lžíci soli
  • vejce
  • kmín, mák nebo hrubozrnnou sůl na posypání

Příprava těsta na křupavé rohlíky

Nejprve si připravte kvásek z droždí. V hrnečku si ohřejte asi 1/3 mléka, do kterého rozdrobíte droždí, přidáte cukr a lžíci mouky. Nechte kvásek vzejít, do 10–15 minut se vám v hrnečku vytvoří krásná pěna. Mouku je potřeba prosít, aby bylo těsto správně nadýchané. Dále přidejte sádlo, sůl a kvásek.

Vypracujte těsto. Postupně do něj přidávejte rozpuštěné, ale vychladlé máslo a mléko. Těsto by mělo být měkké a nemělo by se lepit. Pokud máte těsto hotové rozdělte ho na tři díly, z kterých si vypracujete bochánky. Přikryjte je utěrkou a nechte v teplé místnosti vykynout přibližně 25–30 minut.

Příprava domácích rohlíků

Vezměte si první bochánek a na pomoučené pracovní desce z něj vyválejte placku kruhového tvaru. Nakrájejte ho na trojúhelníky, jako když krájíte pizzu. Mělo by vám vzniknout 8 stejně velkých dílků, ze kterých si smotáte rohlíky. Motejte vždy od širšího kraje k cípu.

Pečení výborných rohlíků

Takto připravené rohlíky dejte na plech s pečícím papírem a přikryjte utěrkou, nechte kynout alespoň ještě 10 minut. Po vykynutí je pomažte rozšlehaným vajíčkem a posypte mákem, nebo tím co máte rádi. Dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 25 minut, dokud nebudou mít krásně zlatavou barvu.

Po upečení nechte rohlíky vychladnout a můžete podávat tak, jak je máte rádi, například se šunkou a sýrem nebo s vaší oblíbenou pomazánkou. Vyrobit si můžete i skvělé domácí anglické rohlíky. Předtím než vložíte rohlíky do trouby dejte na každý z nich plátek sýra a anglické slaniny. Takto připravené rohlíky si zamilujete a opravdu už nikdy nebudete chtít ty kupované, které nevydrží dlouho čerstvé.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]