Francouzská bageta je vlastně dlouhá tenká rolka s tvrdou kůrkou a měkkou a voňavou strouhankou uvnitř. Připravuje se jen ze čtyř obyčejných ingrediencí – mouky, droždí, soli a vody.
Francouzské pečivo je velmi lahodné. To vám potvrdí každý, kdo někdy navštívil tuto skvostnou zemi s úžasnou gastronomií. Chutnou a exkluzivní francouzskou bagetu si však můžete připravit sami doma. Uvidíte, že si je vaše rodina oblíbí a budou je vyžadovat ke snídani místo chleba. Příprava je trochu časově náročná. Za výsledek, kterého se vám však dostane po upečení to rozhodně stojí.
Těsto budete muset připravit den předem
Jestliže si chcete ráno pochutnat na čerstvé, voňavé, a ještě teplé bagetě, musíte s přípravou začít už den předem. Těsto totiž musí být hněteno večer. Je dobré vědět, že bageta se běžně konzumuje odlamováním kousků rukou, protože silná kůrka se špatně krájí. Pokud však chcete použít bagetu jako sendvič, je lepší ji krájet podélně, případně na plátky šikmo. Ale to již určitě víte. Pojďme se tedy pustit do přípravy, která je sice dlouhá, ale ne příliš složitá a jistě ji hravě zvládnete.
Nejprve je třeba si připravit 470 gramů pšeničné mouky a půlku sušeného droždí. D8le 375 mililitrů vody a dvě lžičky soli. Večer pak ve velké misce smíchejte prosátou mouku, sůl a droždí. Nalijte připravené množství teplé vody a promíchejte lžící do hladka. Poté nádobu, ve které máte připravené těsto přikryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc odpočívat při pokojové teplotě. Ráno připravte pracovní plochu posypáním mokou a vyndejte těsto z mísy.
Nyní je potřeba těsto skládat a nechat odpočívat
Vyndané těsto poskládejte jako obálku. Poté otočte švem dolů a opět nechte odpočinout. Tentokrát bude stačit zakryté těsto nechat v klidu 40 minut. Po uplynutí této doby rozdělte těsto na tři části. Každou otočte do svazku a mírně protáhněte. Na připravený plech dejte pečící papír a připravené těsto dejte na něj. V tomto stavu nechte bagetky stát dalších 15 minut. Nezapomeňte si v tuto chvíli začít předehřívat troubu. Nastavte na ní 250 stupňů.
Bagety pečte asi 12-15 minut podle typu trouby. Před podáváním bagetu nechte alespoň trochu vychladnout. Podávejte například jen s máslem. Uvidíte, že vám nic jiného chybět nebude. Francouzská bageta je totiž dobrá sama o sobě. Není tak divu, že je jedním ze symbolů Francie společně s croissanty, foie gras nebo vyhlášenými parfémy. Pokud tedy máte rádi čerstvé pečivo a navíc to francouzské, potěšte své srdce bagetami nejen ke snídani.