Pokud hledáte dezert, který je nenáročný a zároveň lahodný, zrovna jste jej našli. Představujeme vám krémovou roládu s oříšky, která je dokonalým sladkým potěšením.
Není nad lahodný a chutný dezert, který je dokonalým zakončením každého skvělého pohoštění, ale také i chutným doplňkem při posezení u kávy či čaje. Pokud tedy nad takovým dezertem přemýšlíte, vyzkoušejte tuto lahodnou krémovou roládu s oříšky, která se vám bude doslova rozplývat v ústech a zanechá vaše chuťové buňky příjemně rozmazlené.
Ingredience pro přípravu chutné krémové rolády:
- vaječný žloutek – 2 ks
- mléko – 140 ml
- cukr – 110 g
- máslo – 200 g
- špetka soli
- vanilkový cukr nebo vanilková esence – 1 čajová lžička
- kakaový prášek – 1 polévková lžíce
- rum – 1 polévková lžíce
- vaječný bílek – 3 ks
- moučkový cukr – 220 g
- lískové oříšky – 100 g
- jablečný ocet – 3 ml
Postup přípravy dezertu:
Nejdříve ze všeho, se pusťte do přípravy jemného krému. V prvním kroku si tak ve středně velkém hrnci smíchejte cukr společně s vaječnými žloutky. Přidejte špetku soli a také vanilín nebo vanilkový cukr. Celou směs pořádně promíchejte nebo promixujte pomocí mixéru a poté přilijte mléko pokojové teploty. Opět míchejte.
Nakonec celou směs za stálého míchání přiveďte k varu a poté hrnec sejměte ze sporáku. Celou vzniklou hmotu přelijte do misky odpovídající velikosti a přikryjte potravinářskou fólií. Na závěr misku umístěte do chladu, kde nechte několik hodin chladnout a nabírat tu správnou pevnou konzistenci.
Mezitím se tak vrhněte na přípravu korpusu. Na ten budete potřebovat pro změnu vaječné bílky, které si ve středně velké míse vyšleháte se špetkou soli, dokud nevznikne hustá bílková pěna. Poté za stálého šlehaní přidávejte po lžících moučkový cukr a také jablečný ocet. Ten však lze nahradit například citronovou šťávou.
Když máte těsto hotové, vezměte si větší plech, který vyložte papírem na pečení. Na ten poté rovnoměrně naneste vzniklé těsto a poté přidejte nasekané a opečené oříšky.
Celý plech pak vložte do trouby předehřáté na 165 stupňů, kde pečte asi 20-25 minut. Nakonec plech pouze vyjměte z trouby a nechte korpus vychladnout.
Mezitím se můžete vrátit ke krému. Vyšlehejte si změklé máslo, které poté postupně přidávejte do vychladlého krému. Ten poté zalijte rumem, přidejte kakao a ušlehejte do jednolité lahodné pěny. Tu poté rovnoměrně naneste na hotový korpus a celý jej srolujte do úhledné ruličky. Ozdobte ji zbytkem krému a na několik hodin uložte do lednice.
Nakonec pouze rozkrájejte a můžete podávat. Dobrou chuť!