Babička z vesnice se podělila o recept na svačinovou pomazánku, kterou vždy podává návštěvám na stůl. Stojí doslova 5 Kč a chutná excelentně, proslavila se po celé Praze

Pokud máte chuť na něco jednoduchého, no přesto lahodného, můžete si to zcela jednoduše udělat sami. Ani nebudete potřebovat nějak moc ingrediencí. 

Máte chuť na super snídani či svačinu, která vám i nějakou dobu vydrží v lednici? Tuto pomazánku budete mít hotovou raz dva a ani vás nebude stát zase tolik peněz. Jakmile ji dáte do krabičky a budete ji skladovat v lednici, tak ani nedostane šanci se zkazit. No a namazaná na vece bude na stole s občerstvením vypadat k nakousnutí.

Ingredience a postup přípravy pomazánky

Budete potřebovat:

  • Tři vejce
  • Kopr
  • Petržel
  • Jarní cibulku ve svazku
  • Dva stroužky česneku
  • Dvě středně velká rajčata
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti
  • Dvě lžíce domácí majonézy
    • Na tu budete potřebovat žloutky
    • Slunečnicový olej
    • Ocet
    • Sůl dle chuti
    • Pepř dle chuti
  • Hrnec
  • Nůž
  • Lis
Fotografie: Neil Holmes / Creative Commons / CC BY-SA 2.0

Nejdříve ze všeho se vrhněte na přípravu vajec, jelikož je musíte samozřejmě uvařit, což pár minut zabere. Vložte je tedy do hrnce a vodu mírně osolte. Proč? Jakmile by vám vejce praskla, díky soli nevytečou ze skořápky. Nyní už jen vložte zmíněná vejce a můžete vodu postupně přivést k varu. Nechejte je vařit cca okolo pěti minut a můžete je slít.

S domácí majonézou to bude nejlepší pomazánka

Vzhledem k tomu, že ostatní úkony jsou celkem jednoduché, je dobré se během vaření vajec vrhnout na přípravu domácí majonézy. To není zas až taková věda. Jako první je důležité, aby olej i žloutky měly pokojovou teplotu. Pokud jste ale vejce zapomněli předem vytáhnout z lednice, existuje jistý fígl. Vejce rozklepněte a oddělte bílek od žloutku. Následně žloutek (či žloutky, záleží jen na vás, kolik majonézy chcete udělat) vložte do mísy a tu do dřezu, kde bude napuštěná horká voda.

Fotografie: Unsplash

Okolo pěti až deseti sekund v míse žloutek šlehejte metličkou, díky čemuž přes ní nasákne teplo z vody. Nyní, když máte vše v teplotě, jaké má být, můžete začít se šleháním majonézy.

Žloutek nejprve posolte a kápněte k němu jednu, nanejvýš tři kapky oleje. Nikdy více, jinak takové množství žloutek ze začátku nepřijme a majonézu nikdy nevyšleháte. S tímto množstvím tedy začněte šlehat, dokud vám směs nezhoustne.

Naservírovaná pomazánka vypadá skutečně lahodně

Nyní přilejte ocet a promíchejte, čímž majonéza opět zřídne, ale přesně tak to má být. Nakonec můžete přilévat oleje dle potřeby a neustále šlehat, uvidíte, že celá směs konečně připomíná pravou majonézu. Čím více oleje přilijete, tím hustší bude, ale jakmile to přeženete, suroviny ze zase rozdělí a z majonézy nic nezbyde. Nyní, když máte jak majonézu, tak i vařená vejce, se můžete vrhnout na zbytek. Vezměte si větší mísu, do které vše smícháte.

Nejprve do ní vhoďte tři vejce a třeba s pomocí vidličky je rozdrťte. Rajčata nakrájejte na plátky a dejte stranou. Všechnu zbylou zeleninu nakrájejte nadrobno a vhoďte do mísy s vejci. Česnek protlačte lisem také rovnou do mísy. Na závěr přidejte domácí majonézu, sůl a pepř dle chuti a vše důkladně promíchejte. Nyní je pomazánka připravená, můžete jí rovnou namazat třeba na chleba a na ozdobu dejte na vrch jeden plátek rajčete. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]