Recept na lahodná hovězí játra jsem dostala od mé tchyně. Již nikdy je nebudete připravovat jinak

hovězí játra na cibulce

Příprava jater může být mnohdy záludná. Pokud ale máte ten správný recept, dokáže z této suroviny vytvořit měkký a křehký pokrm, který všem zachutná. Pojďme se podívat jak na to.

Hovězí játra patří mezi oblíbené vnitřnosti, které se v české kuchyni často připravují. Tato surovina se hodí nejen na přípravu minutkových pokrmů, také si je můžeme ugrilovat nebo z nich vytvořit lahodnou paštiku. Pokud ale nevíme jak na ně, mohou být ve finále nejen tuhá, ale také tvrdá. To by se stát nemělo, jedná se totiž o měkký a jemný pokrm, který dokáže překvapit.

Ingredience potřebné na přípravu lahodných jater:

  • hovězí játra – 600 gramů
  • pár stroužků česneku
  • cukr – 1 lžička
  • sůl – 1 lžička
  • vejce – 1 ks
  • jedlá soda – 0,5 lžičky
  • cibule – 1 ks
  • mouka

Recept krok za krokem

Nejprve je zapotřebí játra nejen důkladně omýt, ale také očistit. Poté si vezmeme do ruky papírový ubrousek a zbavíme je přebytečné vody. Připravená játra na chvíli odložíme bokem a vrhneme se na marinádu. Tu vytvoříme smícháním rozšlehaného vejce s cukrem, solí a jedlou sodou. Vzniklou směs ještě dochutíme stroužkem česneku.

Játra si nakrájíme a marinujeme

Osušená játra si nakrájíme na menší kousky a jednotlivě je umístíme do připravené marinády. Promícháme tak, aby každý kousek byl namočený, a uložíme na 2 hodiny do ledničky. Jakmile máme játra dostatečně namarinovaná, orestujeme si na pánvi cibuli.  K té následně přidáme jednotlivé kousky jater, které ještě před restováním obalíme v mouce.

Hovězí játra
Fotografie: Freepik

Od sporáku neodcházíme, příprava jater je minutková

Játra jsou hotová během chvilky, bohatě jim na pánvičce stačí 3 minuty. Porto je dobré si pokrm neustále hlídat, nikam od něj neodcházet. Jakmile jsou játra opečená z obou stran, přidáme do pánve trochu vody a necháme pokrm dusit. To zabere zhruba pět minut, ideální je také mírný oheň. Následně můžeme podávat, s přílohou nebo obyčejným chlebem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*