Vyzkoušejte dva osvědčené recepty na nejvoňavější a nejlahodnější vepřová žebírka v sójové omáčce. Tajný trik spočívá v pečicím sáčku, který masu nedovolí vyschnout ani po hodinovém pečení v troubě.
Pečená či grilovaná vepřová žebírka tvoří zvláštní kapitolu kulinářského umění. Typické je pro ně pikantní koření a výrazné příchutě surovin, jako je med nebo hořčice, to vše doplněné o nedostižnou sójovou omáčku. Vyzkoušejte dva vzájemně diametrálně odlišné recepty na pečená vepřová žebírka, kterým nikdo neodolá.
Vepřová žebírka s česnekem, medem a zázvorem
- Vepřová žebírka – 1 kg
- cibule – 4 ks
- česnek – 6 stroužků
- sójová omáčka – 7 lžic
- majonéza – 30 ml
- citrón – ½ ks
- med – 3 lžíce
- zázvor – 2 cm
- mletý hřebíček
- sůl a pepř
Oloupaný zázvor nastrouhejte najemno a promíchejte ho s prolisovaným česnekem. Přidejte mletý hřebíček a med, sójovou omáčku, majonézu, šťávu z půlky citrónu a podle chuti sůl a pepř. Všechny přísady promixujte dohladka. Cibuli nakrájejte na proužky.
Očištěná a osušená žebra nakrájejte na porce, smíchejte je s cibulí a zalijte je marinádou v pečicím sáčku, který dobře uzavřete a pošlete žebírka na několik hodin do lednice. Celý sáček pak vložte do zapékací misky a dejte ho péct na 200 °C po dobu 60 minut. Pak sáček rozřízněte a roztáhněte tak, maso zůstalo odkryté, nechte ho dalších 10 až 15 minut očervenat a podávejte.
Žebírka s rajčaty, hořčicí a kari
- Vepřová žebírka – 1 kg
- sójová omáčka – 5 lžic
- rajčatová pasta – 2 lžíce
- hořčice – 3 lžíce
- sladká paprika – ½ lžičky
- mletý černý pepř – ½ lžičky
- česnek – 3 stroužky
- kari – 1,5 lžičky
- rozmarýn – ¼ lžičky
- tymián – ¼ lžičky
- sůl a pepř
- rostlinný olej – 1 lžíce
Česnek prolisujte do misky, přidejte papriku, rozmarýn, kari, tymián, sůl a pepř, přilijte sójovou omáčku, hořčici a rajčatový protlak a vše promíchejte dohladka. Osušená žebírka rozkrájejte na porce po maximálně 5 cm a v sáčku na pečení je smíchejte s kořenicí směsí tak, aby bylo veškeré maso úplně obalené. Sáček neprodyšně uzavřete a vložte ho nejméně na 2 hodiny, lépe však přes noc, do lednice marinovat.
Před pečením sáček párkrát propíchněte párátkem, vložte ho do zapékací misky a do ní nalijte asi půl hrnku vody. Troubu nastavte na 160 °C a pečte maso 60 minut. Pak zvyšte teplotu na 200 °C a pečte dalších 15 až 20 minut. Pečicí sáček přitom rozřízněte, aby byla žebra odkrytá a nechte maso mohlo na povrchu očervenat. Hotová žebírka ihned podávejte se zeleninou a bramborem.
Napište komentář