Osvěžující recept na cuketové řízky pro každý letní den: 15 minut a je hotovo, v horku nic lepšího jíst nemůžete

cuketové řízky

Cuketa je letní zeleninou, která se velmi snadno pěstuje. Přesto se často setkáme s tím, že i když je její úroda opravdu hojá, nevíme jak ji zpracovat. Dají se z ní připravit například řízky.

Cuketa patří k letním druhům zeleniny, která není svojí chutí nijak výrazná, přesto je ale zdraví prospěšná. Její největší výhodou je skutečnost, že obsahuje velké množství vody. Proto je nejen dietní, ale také velmi osvěžující. Právě v létě, kdy je její úroda hojná, bychom ji rozhodně neměli vynechávat z našeho jídelníčku.

Ingredience potřebné na přípravu řízků z cuket:

  • 2 středně velké cukety (cuketa by neměla být přezrálá a zbytečně velká)
  • 500 gramů mletého masa (pro jemnost pokrmu je ideální kuřecí)
  • 1 středně velká brambora
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 1 brambora
  • 20 gramů petržele
  • stroužek česneku
  • 2 polévkové lžíce krupice
  • sůl, pepř

Řízky z cukety připravujeme obdobně jako ty masové

Nejprve si očistíme a nastrouháme zeleninu. Jedná se nejen o samotnou cuketu, ale také o brambor a cibuli. K jejich zpracování použijeme hrubé struhadlo. Vzniklou směs si rozprostřeme na pracovní desku a na ni položíme také mleté maso. To nejprve důkladně osolíme a opepříme, poté jej zaklepneme vejci. Na směs také prolisujeme oloupaný česnek a doplníme najemno nasekanou petrželí.

cuketové řízky pánev

Pomocí rukou vypracujeme hladké masové těsto

Následně vše pečlivě prohněteme rukama tak, aby nám ve výsledku vznikla jednotná masová hmota. Tu posypeme krupicí a nechám 20 minut odpočívat. Během této doby by nám směs měla mírně nabrat na objemu, je to hlavně proto, že použitá krupice v kombinaci s tekutými složkami směsi nabobtná. Aby k tomuto procesu došlo, je dobré směs umístit do mísy, kterou lze přiklopit poličkou.

cuketové řízky hotové

Řízky si usmažíme dozlatova

Jakmile bude naše směs odpočatá, na pánvi si rozehřejeme rostlinný olej a pomocí lžíce na něj umístíme hrudku směsi. Tu na pánvičce rozprostřeme tak, aby měla tvar řízku. Vzniklý pokrm smažíme dozlatova z obou stran. Jakmile je řízek hotový, umístíme jej na talíř s papírovou utěrkou, aby pustil přebytečný tuk. Během chvíle tak máme připravené odlehčené a lahodné řízky doplněné cuketou.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*