Bramboráky jsou velmi oblíbeným pokrmem, který si připravíme ze syrových brambor. Málokoho by ale napadlo, že podobně lahodný pokrm si můžeme připravit i ze zelí.
Pokud máme chuť na bramboráky, ale nemáme zrovna po ruce brambory, nemusíme zoufat. Je to překvapivé, ale i tato surovina se dá v receptu nahradit, a přesto nám vznikne velmi lahodný a chutný pokrm. Pokud si připravíme placky ze zelí, budeme překvapeni nejen jednoduchou přípravou tohoto chodu, ale také jeho výslednou lahodnou chutí.
Ingredience potřebné na přípravu zelných placek:
- 500 gramů bílého zelí
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 vejce
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 lžička soli
- koření podle chuti (pepř, majoránka, bylinky)
- smetana nebo jogurt
- kopr
Zelné placky se přípravou od těch bramborových moc neliší
Jako první si vezmeme zelí, které nakrájíme najemno. Přemístíme jej do hrnce, kam přidáme také 4 hrnky vody, a přivedeme k varu. Zelí vaříme 10 minut, poté jej za pomoci cedníku zbavíme a následně také ještě vymačkáme. Takto připravené zelí necháme vychladnout, jedná se o klíčovou surovinu celého pokrmu.
Manžel šéfkuchař vymyslel z hlavy božský recept na lahodnou vepřovou kýtu. Tak jemné maso jste nikdy nejedli
Ve volné chvilce si připravíme dochucení
Během toho, co se nám zelí chladí, si na pánvi osmažíme cibuli a česnek. Jakmile máme tuto směs hotovou, jednoduše ji přidáme do misky s připraveným zelím. Pečlivě misku promícháme, přidáme také sůl a postupně všechno koření, které jsme si na daný chod připravili. Jako poslední ochucené zelí zahustíme moukou.
Přípravy máme hotovy, vrhneme se na samotné smažení
Takto připravenou směs si položíme vedle sporáku, na který umístíme hlubokou pánev. V té si rozehřejeme rostlinný olej, do kterého budeme postupně přidávat placky vytvořené z této směsi. Postup smažení je stejný jako u klasických bramboráků, nejprve směs umístíme na pánev, poté ji pomocí lžíce rozetřeme a počkáme, než bude dozlatova usmažená. Placky na talíři doplníme omáčkou, kterou vytvoříme ze směsi jogurtu s koprem.
Napište komentář