Ruský houbový boršč podle originálního receptu mé tchyně

Tato polévka patří k těm nejzdravějším. Skrývá se v ní neuvěřitelné množství tělu prospěšných látek, což je s přicházejícím podzimem zcela jistě potřeba.

Tato polévka se dá také nazvat, jako základ na ruský boršč. V základním receptu najdete kromě kousku másla v podstatě jen samou zeleninu, ovoce a houby. Nejen tedy, že se nebudete muset bát o svou linii ani v nejmenším, ale zásobite své tělo řadou prospěšných látek a v chladném počasí se zahřejete. Polévka je výborná k večeři pro celou rodinu, kdy ji můžete ozdobit lžící smetany a servírovat s čerstvým chlebem.

Suroviny na ruský houbový boršč

  • 900 gramů hříbky
  • 300 gramů mrkev
  • 250 gramů pasírovaná rajčata
  • 300 gramů žampiony
  • 300 gramů bílé hlávkové zelí
  • 400 gramů cibule
  • 200 gramů sušené švestky
  • 1 červená řepa
  • Palička česneku
  • Lžíce octa
  • Lžíce cukru
  • Sůl podle chuti
  • Černý pepř podle chuti
  • Chilli podle chuti
  • Kousek másla

Příprava ruského houbového boršče

Všechny očištěné houby nakrájejte na malé kousky a dejte je do velkého hrnce. Přidejte k nim polovinu cibule nakrájené na plátky. Zalijte je dvěma litry vody, přidejte lžičku soli a dejte vařit. Když voda začne vřít, stáhněte plamen a bez poklice pomalu vařte asi dvě hodiny. Pak vývar přeceďte. Během této doby si do malého kastrůlku dejte vařit trochu vody a přidejte tam sušené švestky. Vařte je asi 20 minut a pak nechte vychladnout.

Sýrovou oloupanou řepu a mrkev nakrájejte na jemné nudličky, cibuli na plátky a zelí nakrouhejte jako kdyby jste ho chtěli nakládat. V hrnci smíchejte řepu, mrkev a pasírovaná rajčata, přidejte sůl, cukr, ocet a chilli. Zalijte naběračkou houbového vývaru a dejte dusit. Když se zeleninová směs začne vařit, přidejte cibuli a duste pod pokličkou dalších 20 minut na mírném ohni.

Pak přidejte zelí a všechny uvařené houby a nakrouhané bílé zelí. Opět nechte 20 minut jemně probublávat. Pokud se tekutina vyvařila, nalijte k zelenině opět trochu houbového vývaru.

Po dalších dvaceti minutách přidejte nakrájené uvařené švestky a zbytek houbového vývaru. Poté co se polévka začne vařit, přidejte připisované stroužky česneku z celé paličky a pokračujte ve vaření dalších půl hodiny. Na závěr dejte do polévky kousek másla pro jemnější chuť.

Tipy na závěr

Pokud se vám zdá polévka až příliš lehká, můžete si do ní přidat kousek oblíbené klobásy, nebo nadrobno nakrájené vařené uzené maso. Chybu neuděláte ani tehdy, když každý talíř ozdobíte lžící zakysané smetany a polévku případně obohatíte nasekanými bylinkami, které máte rádi. Jako přílohu můžete zvolit třeba opečené topinky, ale i s voňavým čerstvým chlebem si moc pochutnáte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]