Kdo by nemiloval pizzu. Její příprava je však trošku zdlouhavá. Pokud potřebujete k večeři stvořit něco rychlého s nádechem Itálie, je tato „chlebová pizza” ideální.
Nejstarší variantu pizzy znali lidé už více než 500 let př.n.l. Tehdy byla základem chlebová placka pečená na horkých kamenech, která se dochucovala směsí koření. Dnešní podoba pizzy však vznikla až v 18. století v italské Neapoli, kdy se přišlo na to, že rajčata nejsou jedovatá a tak vznikla první jednoduchá Margharita. Dnes existuje nespočet druhů pizzy i variací na ně. Jednu z nich můžete vyzkoušet podle tohoto receptu.
K přípravě chlebové pizzy budete potřebovat
- 4-5 plátků veky nebo toustového chleba
- 5 vajec
- 50 ml mléka
- 1/2 lžičky soli
- 50 g sýra eidam
- 1 rajče
- 10 dkg šunky
- kečup
- rostlinný olej
Postup přípravy
Do velké misky rozklepněte pět vajec a důkladně je rozšlehejte vidličkou. Přidejte sůl a 50 ml mléka a vše opět promíchejte. Na dno ploché pánve nalijte rostlinný olej a nechte rozpálit. Ve vaječně směsi pak obalujte jednotlivé plátky chleba. Použít můžete veku, toustový chleba nebo jiné bílé pečivo. Snažte se plátky vyplnit co největší plochu pánve.
Chleby na pánvi pak zalijte zbytkem vajec a smažte přibližně 5 minut. Poté chlebovou placku otočte. Aby se nerozpadla, použijte k otočení plytký talíř, který dáte na vrch pánve. Jednou rukou ho přidržíte a druhou rukou otočíte pánev vzhůru nohama. Chce to trochu cviku, ale je to nejlepší způsob obracení, pokud chceme zachovat celistvost placky. Mějte však na rukou chňapky, abyste se nespálili.
Počkejte, až se sýr rozpustí
Když máme placku otočenou, můžeme začít zdobit pizzu. Potřete ji kečupem a poklaďte plátky šunky. Kdo si chce vyhrát, může šunku nakrájet do podlouhlých trojúhelníků. Rajče si nakrájejte na půl kolečka nebo celá kolečka a rozmístěte je rovnoměrně na pizzu. Na závěr nastrouhejte 50 g sýra a placku jím posypte.
Pánev zakryjte poklicí a počkejte, dokud se sýr nerozpustí. Rychlá a chutná večeře je hotová a můžete servírovat. Fantazii se meze nekladou a tato variace na pizzu je ideální k tomu, abyste spotřebovali přebytky z lednice. Můžete tak použít i jiné druhy sýrů, přidat salám, mozzarellu nebo kukuřici. Kdo má rád může pizzu posypat oreganem a bazalkou. Místo kečupu můžete placku potřít i drcenými rajčaty.
Napište komentář