Jablečný koláč je dokonalý. Je velice aromatický, chutný a také nadýchaný. Na rozdíl od klasické charlotte obsahuje mléko, díky kterému je těsto opravdu vláčné.
Jablečné koláče a buchty jsou oblíbené, a to zejména v období, kdy jablka dozrávají a takřka všichni jich mají dostatek. Existuje mnoho receptů z tohoto klasického ovoce. Nejoblíbenější jsou pochopitelně ty recepty, které jsou rychlé a přitom chutné. Tento recept splňuje oboje. Příprava je jednoduchá a časově nenáročná a chuť je skvělá a vláčná, a to díky mléku.
Připravte si veškeré přísady
Na pečení tohoto koláče budete potřebovat pět kusů jablek, dvě vejce, 100 gramů mléka a stejné množství cukru. Dále si nachystejte 60 mililitrů rostlinného oleje, 200 gramů mouky a 5 gramů prášku do pečiva. Chybět by neměl ani moučkový cukr a vanilkový cukr. Ideální je, pokud vyberete trochu kyselejší jablíčka, která sladkou chuť pečiva vyváží rovnováhou chutí. Jablka každopádně nakrájejte na tenké plátky.
Potom smíchejte vejce s cukrem a vyšlehejte mixérem. Nalijte do směsi rostlinný olej a mléko a dále mixujte. Následně prosejte mouku a smíchejte ji s práškem do pečiva. Vlijte do tekuté hmoty a smíchejte dohromady.
Podle chuti přidejte ještě vanilkový cukr. Použít můžete také skořicový cukr, jestliže jeho chuť společně s jablky upřednostňujete před vanilkou. Těsto pak promíchejte, aby bylo homogenní.
Je čas na pečení
Připravte si kulatou formu na dort a její dno pokryjte pečícím papírem. V případě, že ho doma nemáte, je vhodné formu vymazat tukem a následně vysypat. To můžete udělat hrubou moukou nebo například kokosem. Je to zcela na vás.
Formu pak vyložte plátky nakrájeného jablka a následně na ovoce nalijte připravené těsto. Koláč pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů po dobu asi půl hodiny.
Po půl hodině je potřeba se na koláč podívat a vyzkoušet pomocí špejle, zda je již hotový. Pokud ještě není zcela upečený, vraťte do trouby a nechte v ní asi dalších desetin minut.
Po dopečení je nutné jablečný koláč nechat vystydnout a následně posypat moučkovým cukrem. Krájíme na trojúhelníkové části, stejně jako dort a podáváme s našlehanou smetanou, případně se zakysanou smetanou. Chuť můžete ještě podpořit například lístkem máty.