Horký mléčný piškot: Moravský recept z 5 ingrediencí stojí doslova pár babek a chutná jako z luxusní cukrárny

Koláč s horkým mlékem je úplně obyčejný svým složením, ale velmi neobyčejný svou rychlostí, jednoduchostí a chutí. Navíc ho můžete použít jako korpus na honosnější cukrářské výtvory.

Důvody, proč doma upéct sladký moučník, bývají různé. Buďto chceme uctít oslavence u příležitosti jeho narozenin nebo jiného dosaženého životního jubilea nebo úspěchu, anebo prostě jen potřebujeme pohostit návštěvu či zahnat chuť na sladké. Ke všem třem příležitostem může posloužit svým způsobem prostý a jednoduchý mléčný koláč. Samotný se šlehačkou či zakysanou smetanou pro hosty či mlsouny a ozdobený krémem a cukrářským zdobením pro slavnostní stůl.

Na mléčný koláč budete potřebovat tyto přísady

  • Hladká mouka – 350 g
  • vajíčko – 4 ks
  • cukr – 300 g
  • mléko – 240 ml
  • máslo – 70 g
  • vanilkový cukr – 10 g
  • prášek do pečiva – 2 lžičky
  • sůl – 1 špetka
  • moučkový cukr na posypání

Hotovo ve čtyřech krocích

Při přípravě mléčného těsta vás nečekají žádné složitosti. Celý postup je hotový do deseti minut ve čtyřech jednoduchých krocích. Pak jen chvíli péct a moučník je na stole. Můžete ho podávat ještě teplý, natřený ovocným džemem nebo třeba nutellou a ozdobený kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky.

  1. Jednoduše vyšlehejte čtyři vajíčka se špetkou soli a cukrem a vytvořte hustou, napěněnou a světlounce žlutou hmotu.
  2. Na sporáku v hrnci zahřejte mléko s kouskem másla, aby se máslo rozpustilo a obě přísady se vzájemně propojily.
  3. Do misky prosejte přes jemné sítko hladkou mouku s práškem do pečiva a přidejte vanilkový cukr. Hmotu promíchejte a elektrickým šlehačem ji zašlehejte do vyšlehaných vajíček. Zároveň postupně přidávejte horké mléko s máslem.
  4. Hotové těsto vlijte do plechu vyloženého pečicím papírem a pečte ho v troubě rozehřáté na teplotu 180 °C po dobu 40 minut.

Upečený koláč nechte trochu zchladnout, posypejte moučkovým cukrem a potřete vašimi oblíbenými pochutinami a podávejte. Pro slavnostnější účely koláč maličko vyšperkujte. Rozkrojte koláč podélně na dva pláty, prostor mezi nimi vyplňte třeba pudinkovým máslovým krémem, jímž potřete i povrch, který posypejte třeba kokosem nebo polijte polevou.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]