Variaci oblíbené řecké musaky oceníte, když nemáte na přípravu oběda příliš času, ale i tehdy, když máte v ledničce jen několik základních surovin.
Jestliže se řadíte mezi ty, kdo nechtějí vařením strávit celé dopoledne, bez obav vytáhněte své zápisníky a poznamenejte si tento recept na variaci řecké musaky. Výsledný pokrm je chuťově stejně lahodný, ale na rozdíl od originálního receptu je mnohonásobně jednodušší a rychlejší. Jeho předností je zejména možnost nahradit některé suroviny podle chuti (nebo momentálního stavu potravinových zásob). Nechte na sebe prostřednictvím exotické musaky dýchnout léto, moře a Řecko.
Ingredience potřebné pro přípravu musaky:
- 150 gramů tvrdého sýra
- 250 gramů zakysané smetany 20 %
- 50 až 100 mililitrů studené vody
- 10 kusů středně velkých brambor
- 2 kusy kuřecích prsních řízků (nebo odpovídající množství mletého masa)
- 1 kus menší kuchyňské žluté cibule
- sůl, pepř dle chuťových preferencí
Postup přípravy zjednodušené verze musaky
Ze všeho nejdříve si na pracovní plochu připravte veškeré potřebné suroviny. Pokrm budete připravovat v troubě, proto si vyndejte i zapékací formu či menší, hluboký pekáč. Až budete mít vše přichystané, pusťte se do vaření. V prvním kroku přípravy oloupejte a omyjte nachystané brambory. Ty následně nakrájejte na tenká kolečka (asi půlcentimetrová). Připravenou zapékací formu vymažte mašlovačkou rostlinným olejem a na její dno vyskládejte kolečka brambor.
Snažte se brambory rozprostřít po dně formy rovnoměrně, avšak nemusíte je pečlivě rovnat jedno vedle druhého. Takto nachystané brambory pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 25 minut nebo do doby, než získají zlatavou až nahnědlou barvu.
Mezitím, co se brambory pečou, si připravte maso. Očištěné kuřecí prsní řízky nakrájejte na asi centimetrové kostičky. Ty následně tzv. nechte zatáhnout na rozpálené pánvi s trochou oleje. Maso nezapomeňte osolit a opepřit.
V dalším kroku si k ruce vezměte menší kuchyňskou cibuli, kterou oloupejte a nakrájejte nadrobno. Nachystejte si rovněž struhadlo, kde nahrubo nastrouhejte tvrdý sýr. Pokrájenou cibuli i nastrouhaný sýr prozatím odložte stranou. Nyní si vezměte menší misku, do níž přelijte zakysanou smetanu. Tu trochu osolte a přidejte do ní 50 až 100 mililitrů studené vody. Vodu se solí ve smetaně důkladně rozmíchejte.
Jakmile budete mít hotové brambory z prvního kroku, vyndejte je z trouby a rovnoměrně na ně rozprostřete orestované kuřecí maso. Na maso navrstvěte nadrobno nakrájenou cibuli a jako další vrstvu musaky použijte zakysanou smetanu. Takto připravený pokrm vraťte zpět do trouby a pečte dalších 15 minut. Po uplynutí čtvrt hodiny musaku vyndejte, hustě zasypte nastrouhaným sýrem a vraťte zpět do trouby. Pečte tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí a lehce nezhnědne. Musaku poté servírujte ihned.