Detoxikační salátek z té nejlevnější obyčejné řepy. Má tolik léčivých účinků, že ji jíme už měsíc a nemůžeme přestat

V období podzimních a zimních plískanic je zapotřebí posílit obranyschopnost organismu. Pomůže vám vhodná volba jídelníčku, v němž nechybí zeleninové pokrmy.

Abyste získali hodně vitamínů a živin, nemusíte se krmit jen citrusovými plody. Zdravá je také červená řepa, která je bohatá na jód, zinek hořčík, sodík, betain či vápník. Obvykle se zavařuje, ale výborná je i zasyrova do zeleninových salátů. Dochutit ji můžete různým kořením. Náš recept kombinuje řepu s červenou paprikou a česnekem, které jí dodávají výbornou chuť.

Co budete potřebovat na zeleninový salát z červené řepy

  • 4 středně velké červené řepy
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce octa
  • 2 středně velké cibule nebo 1 velkou

  • 1 stroužek česneku, případně více
  • 60 g rostlinného oleje (řepkový, olivový, slunečnicový)
  • 1 lžička koriandru
  • 1 feferonka
  • mletý černý pepř dle chuti

Postup přípravy

  • Červenou řepu oloupejte, omyjte a na hrubém struhadle nastrouhejte. Dejte ji do salátové mísy. Osolte ji a ponechte 20 minut, aby pustila šťávu. Tu potom z řepy vymačkejte do hrnku a ponechte ji na další přípravu. K řepě ještě přidejte najemno nakrájenou feferonku. Nemáte-li rádi ostrá jídla, je možné feferonku vynechat.
  • Cibuli oloupejte, přepulte a nakrájejte na tenké plátky. Dejte je do pánve na rostlinný olej a osmažte ji do zlatova, až zavoní.
  • Nyní přichází na řadu zpracování vymačkané šťávy z červené řepy. Do hrníčku k ní přidejte cukr, vinný ocet, mletý koriandr, utřený česnek a mletý černý pepř. Doplňte osmaženou cibulí a promíchejte. Vše nalijte na strouhanou červenou řepu v salátové míse. Dobře salát promíchejte, aby se jednotlivé chutě promísily.
  • Salát z červené řepy nechte v chladničce vychladit po dobu asi tří hodin.
  • Jednotlivé porce salátu lze podávat posypané sezamovými semínky.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]