Velikonoční kulíšky, to je tradiční pečivo z východu Evropy. Recept na ně je opravdu jednoduchý, a co je nejlepší, k jejich upečení vám stačí pár skleniček!
Kulich – jeden ze symbolů Velikonoc. Má svůj zajímavý původ a tradice. Je jedním z nejstarších symbolů Vzkříšení Krista. Podle legendy po svém vzkříšení Ježíš Kristus přicházel ke svým učedníkům během hostiny. V prostředku stolu vždy ležel chléb určený Spasiteli. S postupujícím časem se tato tradice přenesla do zvyku nechávat chléb v chrámu.
Velikonoční kulíšky – chutné a jednoduché jarní pečivo
Kulichy mají také zvláštní tvar – předpokládá se, že forma válcovitého chleba, podobná artuši (pozn. red.: chléb používaný v liturgii), je symbolem pláště, do kterého bylo zavinuto tělo Ježíše Krista. A čepičky, které připomínají chrámovou kupoli, symbolizují přechod od smrti k životu. Kulíšky si ale samozřejmě můžete připravit nejen o Velikonocích.
Ingredience na výrobu kulíšků:
- Vejce – 2 ks;
- Sůl – špetka;
- Cukr – 150 g;
- Kefír – 300 ml;
- Máslo – 10 ml;
- Hladká mouka – 300 g;
- Kypřicí prášek – 1 čajová lžička;
- Rozinky – 50 g.
Jinou paštiku už u nás zásadně nejíme. Tento lahodný recept mi šetří čas i peníze několikrát týdně
Příprava těsta a pečení:
V misce smíchejte vejce se solí a cukrem, míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Do směsi přilijte kefír a rozpuštěné máslo, pokračujte v míchání. Do vzniklého těsta přisypte mouku a kypřicí prášek, vypracujte husté těsto. Přidejte do těsta rozinky a znovu důkladně promíchejte.
Vymažte sklenice (s obsahem 200 ml) rostlinným olejem. Do sklenic nalijte těsto do 2/3 (při pečení vyběhne a udělá podobný tvar jako cupcake, tedy výslednou čepičku), sklenice umístěte na plech vyložený pečicím papírem. Kulíšky pečte při 180 stupních po dobu 40 minut. Recept je na 6 sklenic či hrnků o obsahu 200 ml. Dobrou chuť!
Napište komentář