Slaninu je potřeba správně naložit, zkuste na to česnek

Jestliže si hodláte doma připravovat vlastní slaninu, potřebujte znát správný způsob, jak ji naložit, aby nasákla všemi chutěmi.

Spousta lidí si salámy a slaninu kupuje v obchodě, aniž by věděli, co vše obsahuje. Nejlepší je proto připravovat si tyto lahůdky sám doma, přičemž jste si vždy na 100 % jisti, co jste do nich dali. Každý si časem vytvoří svůj vlastní dokonalý recept, na začátek je však vždy potřeba se něčím inspirovat. Motivaci můžete načerpat i z tohoto česnekového nálevu, jehož příprava není nijak náročná.

Ingrediencí není příliš

Na přípravu přibližně 2 kg vepřového masa budete potřebovat 7 kusů nového koření, 7 kuliček celého černého pepře, 7 stroužků česneku, 5 bobkových listů, sůl a kmín. Nejprve maso důkladně opláchněte pod kohoutkem a následně jej nechte okapat a uschnout na papírových utěrkách. Nakrájejte jej na takové malá kousky, aby se jich několik bez problémů vešlo do zavařovacích sklenic.

V hrnci přiveďte 1 litr vody k varu, přidejte do ní 5 polévkových lžic soli a za stálého míchání vaříte přibližně 3 minuty, aby se sůl rozpustila. Vyberte si dostatek zavařovacích sklenic, které naplníte masem, k němuž přidáte česnek, pepř a bobkový list. Do každé z těchto sklenic nalijete stejné množství slané vody a namísto víčka překryjete hrdlo každé zavařovací sklenice látkou nebo gázou.

Maso musí dýchat

V tomto nálevu necháte maso přibližně po dobu 8 hodin, aby nasálo slanou vodu, ale přitom stále dýchalo. Po uplynulém čase sklenice zavřete jejich vlastním víčkem a umístíte na 5 dní do lednice. Během této doby zcela nasaje všechny chutě, jimž je maso vystaveno. Na konci pátého dne jej vyjměte ze sklenice a nechte okapat a uschnout, aby se na něm nedrželo zbytečně velké množství slané vody.

Jakmile uschne (můžete nechat okapat přes noc), potřete jej ze všech stran česnekem, zlehka posypete kmínem. Takto připravená slanina je přímo zralá ke konzumaci. Tu, co ihned v daný den nesníte, zabalíte do potravinářské fólie a uchováváte v lednici. Pokud víte, že na maso nesáhnete po delší dobu, bude lepší jej umístit do mrazáku, aby se náhodou nezkazilo a zůstalo delší dobu relativně čerstvé.

Tento recept zajisté ocení všichni milovníci slaniny a vepřového masa. Česnek je jednou z nejčastějších surovin, pomocí nichž se toto maso dochucuje. Se slaninou tak vytvoří dokonalou dvojici a přítomnost vysokého množství česneku určitě nebude na škodu. Pokud by se vám přece jen zdálo, že je tam některého koření příliš mnoho nebo málo, bude možné si poměry upravit tak, aby výsledná slanina vyhovovala vaší chuti.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]