Špagety à la Carbonara po česku: Jen 200 g zakysané smetany, 3 stroužky česneku a 200g eidamu. Tajemství tkví v přidání 1 hrnku kuřecího vývaru

Ne vždy se chce člověku vařit náročná jídla a přesně pro tyto případy jsou zde rychlé recepty, které jsou jednak jednoduché na přípravu a druhak moc chutné. 

Máte za sebou náročný den a víte, že jakmile dojdete domů, čeká vás spousta povinností včetně vaření, do kterého se vám moc nechce? Ano, situaci sice můžete vyřešit tak, že si koupíte nějaké rychlé občerstvení, ale zbytečně tak utratíte těžce vydělané peníze. Místo toho si můžete zkusit udělat tuto omáčku se špagetami, za kterou ani moc neutratíte a bude do chvilky hotová.

Ingredience a postup přípravy pokrmu

Budete potřebovat:

  • 500 g špaget
  • 3 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • 200 g eidamu
  • Tavený sýr dle vaší volby (s příchutí ementálu, čedaru…)
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti
  • 1 čajovou lžičku strouhaného muškátového oříšku
  • 1 čajovou lžičku sušeného tymiánu
  • Čerstvou petržel
  • Hrnec
  • Hlubokou pánev
  • Nůž
  • Struhadlo
Fotografie: Unsplash

Nejprve se vrhněte na přípravu špaget, která je na celém receptu nejjednodušší. Do hrnce nalijte vodu, osolte ji a špagety v ní nechejte provařit tak, jak je napsáno na jejich příbalové informaci. Poté vodu z nich slijte, ale jeden hrnek této vody si odložte na později. Špagety samy o sobě udržujte v teple, tudíž je nejlepší je nechat pod pokličkou v hrnci.

Tento rychlý recept zvládne každý

Do hlubší pánve si nalijte rostlinný olej a nechejte jej rozehřát, než se tak stane, tak oloupejte stroužky česneku a nasekejte je nožem nadrobno. Česnek nechejte v pánvi opékat okolo jedné minuty a poté přidejte tymián, muškátový oříšek a zakysanou smetanu. Promíchejte a dolijte hrnkem kuřecího vývaru a půl hrnkem vody z těstovin.

Fotografie: Unsplash

Vše velmi dobře smíchejte vařečkou a počkejte, až směs přivedete k bodu varu. Poté do ní vhoďte tavené sýry dle vaší volby a vezměte si struhadlo, na kterém do pánve následně nastrouháte i eidam. Vše důkladně míchejte, dokud se zejména eidam řádně nerozpustí. Poté přidejte špagety a vmíchejte je do omáčky tak, aby jí byly pokryty ze všech stran. Nezapomeňte celou směs řádně osolit a opepřit.

Pokud by byla omáčka na váš vkus příliš hustá, tak se ji nemusíte bát naředit zbývající vodou ze špaget. V tomto momentě máte hotovo, nejlepší je pokrm podávat ihned s nasekanou čerstvou petrželkou. Pokud vám něco zbyde, tak na druhý den ohřívejte zásadně v hrnci, z mikrovlnné trouby by omáčka nechutnala tak dobře. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]